Blog

A D-vitamin a mentális egészségre gyakorolt jótékony hatásairól

2015.12.07 11:55

A D-vitamin vagy közkeletű nevén a napfény vitamin fontos szerepet játszik az egészség megtartásában. Ez az egyetlen vitamin, amit a szervezet is képes szintetizálni a napsütés során. A kutatások arra utalnak, hogy a D-vitamin státusz és az alapvető kognitív funkciók, a hangulat, valamint az áltlaános mentális egészség között kapcsolat fedezhető fel. A D-vitamin aktív formájának ajánlott megfelelő beviele 5 mikrogramm a 31 és 50 éves kor közötti felnőttek esetében. 50 éves kor felett ez a mennyiség 10 mcg.


A D-vitamin és a kognitív teljesítmény
A D-vitamin egyre inkább összefügg a kognitív és mentális betegségekkel, különösen az idősek körében. A D-vitamin hiány azonban egyre gyakoribb az idősebb felnőtteknél. Több tanulmány is vizsgálta a vér D-vitamin szintjét és az alapvető kognitív funkciók közötti kapcsolatot és megállapították, hogy a D-vitamin szintje és a kognitív teljesítmény, a hangulat és a fizikai teljesítmény között szoros kapcsolat figyelhető meg.
  Egy kutatásban a résztvevők 58%-a szenvedett D-vitamin hiányban, ami nem meglepő, ez az arány van jelen általában is az emberi társadalomban. Az életkortól, az etnikai hovatartozástól és a nemektől függetlenül is megfigyelhető, hogy a D-vitamin hiány aktív hangulati zavarokat okoz. A D-vitamin hiányos csoportok szignifikánsan rosszabb eredményt érnek el a kognitív teszteken, így tehát le lehet vonni a következtetéseket, hogy a D-vitamin hiány hangulati anomáliákat okoz, miközben rontja a kognitív teljesítményt is.
 

A D-vitamin és a prediabetes

2015.11.23 11:36

Becslések szerint csak az amerikai felnőttek között 79 millió személy szenved prediabetesben. A pre-diabétesz egy nemrégiben alkotott kifejezés, amely egy olyan, nagy számban előforduló állapot, amelyet a vércukorszint krónikus emelkedettsége jellemez, azonban ezekben az esetekben még nem beszélhetünk teljes értékű cukorbetegségről. A prediabetes kezelésében a legfontosabb cél, hogy megakadályozzuk vagy késleltessük a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását. A fő ajánlások tehát a testsúlyvesztés, az étkezési szokásaink javítása, valamint a testmozgás. Azonban a virágzó kutatás azt sugallja, hogy a D-vitamin szintje szorosan kapcsolódik a cukorbetegséget megelőző állapot kialakulásához. Tehát lehet, hogy a napon való tartózkodás növelése segíthet a prediabetes leküzdésében.
A D-vitamin egyszerre egy zsírban oldódó vitamin és egy hormon. Valószínűleg már tudjuk, hogy ezt napfény vitaminnak is nevezik, mivel a szervezet is képes szintetizálni, amikor ultraibolya fény éri a bőrt. A testen belül a D-vitamin elősegíti a kalcium felszívódását, ami elsősorban mint a csontok egészségét védelmező ásványi anyag ismeretes.
A prediabetes egy olyan állapot, amely során a vércukorszint tartósan magasabb a normálisnál, de még nem éri el azt a szntet, ahonnan cukorbetegséget lehetne diagnosztizálni. Az orvosok és a tudósok is glükózintoleranciaként nevezik ezt az állapotot.
Elena Barengolts, a chicagoi University of Illinois endokrinológusa közzétett egy metaanalízisen alapuló kutatást az Endokrin Practice folyóiratban, amelyben összekötötte a D-vitamin hiányt és a prediabéteszt. Úgy találta, hogy a prediabéteszben szenvedő emberek nem fogyasztanak elegendő mennyiségben D-vitamint.

A bőrszín és a mellrák

2015.11.10 09:44

Az American Cancer Society jelentése szerint az emlőrák előfordulási aránya 2008 és 2012 között hasonlóak voltak a fekete és a fehér nők körében, addig a halálozások 42%-kal magasabbak voltak a fekete nőknél. Ezen tényezők miatt javasolták, hogy vizsgálják meg részletesebben, hogy miért nagyobb a halálozási arány a fekete nők esetében figyelembe véve az olyan faktorokat, mint a diagnózis, az elhízás mértéke, az egyéb társbetegségek, a különféle tumorjellemzők, valamint a kezelésekre adott válaszreakciók.
Egy kaliforniai tanulmány azt találta, hogy a testömegindex nem befolyásolja a rákból való felépülés esélyét. Azonban megállapították, hogy a D-vitamin csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát, illetve növeli a túlélés esélyét, állapította meg az American Cancer Society. A vizsgálatok a 25-hidroxi-D-nek egy igen erős védő hatást tulajdonítottak a mellrák diagnózisát követően. Két vizsgál is igazolta, hogy a D-vitamin, valamint a kalcium csökkenti a rák kockázatát. Éppen emiatt lehetséges az, hogy a fekete nőknél nagyobb a rákos megbetegedésekből adódó halálozás: az ő szervezetük kisebb mennyiségű D-vitamint képes szintetizáln a napfényből, így gyakrabban és jellemzőbben szenvednek D-vitamin hiányban, mint fehér társaik.
Továbbá azok a fehér nők, akik napsütötte államokban élnek, jóval kisebb eséllyel halnak bele a mellrákba, mint azok, akik a északi államokban laknak. A D-vitamin és a napfény mennyisége tahát nagymértékben befolyásolja a mellrák halálozási arányát.

A D-vitamin bevitele azok számára, akik allergiásak a halakra és a magvakra

2015.10.15 10:18

Ha nem fogyasztunk halat vagy magvakat, akkor más élelmiszereket kell keresni, amik segítségével biztosítható a megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitele a szervezetbe. Vagy dönthetünk a kiegészítők, kapszulák mellett is.
A D-vitamin legegyszerűbb pótlása nem más, mint az, ha a napsütéses napokon kint tartózkodunk a szabadban. Heti három alkalommal 10-15 perc UVB sugárzás elegendő a szervezet számára, hogy megtermelje a számára szükséges D-vitamint. A sötét bőrűeknek és az idősebbeknek ennél többre van szükségük, mivel szervezetük csak kevesebb napsugárzást képes egységnyi idő alatt befogadni, mint a fiatalok és világos bőrűek esetében. Ők azonban a tojás sárgájával, D-vitaminnal dúsított tejjel, zsíros halakkal stb. pótolhatják a hiányzó mennyiséget. De persze az étrendkiegészítők is igen hatásosak.

D-vitamin és egészség
A D-vitamin nélkülözhetetlen a testszámára, hogy a kalcium megfelelően hasznosulhasson és az normális szinten kerüljön a véráramba. A kalcium hozzájárul az erős csontokhoz és javítja az idegrendszer funkcióit. A D-vitamin ezenfelül koordinálja a sejtosztódást, megelőzi, hogy beteg sejtek alakuljanak ki. Ez a tápanyag javítja az immunrendszer működését és kialakítja a természetes védekezőrendszert egy-egy betegséggel szemben.
A D-vitamin mennyiségét nemzetközi egységekben vagy NE-ben határozzák meg. A csecsemők számára napi 400 NE D-vitamin szükséges, az egy éves gyermekeknél ez az érték 600 NE, ami 70 éves korig elegendőnek is bizonyul. Ezen a ponton 800 NE-re kell emelni az értéket.
 

Mit egyenek a vegetáriánusok, hogy hozzájussanak a megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz?

2015.10.06 15:14

A D-vitamin egy olyan zsírban oldódó vitamin, ami segíti a kalcium felszívódását, fokozza a csontsejtek növekeését, hozzájárul a csontok erősségéhez, az immunrendszer megfelelő működéséhez és a neuromuszkuláris rendszer funkcióinak intenzitásához. A D-vitamint a szervezet napfény hatására állítja elő, de táplálékkal is bevihető a szervezetbe. A hús és a halak kiváló forrásai a D-vitaminnak, de a vegetáriánusoknak sem kell nélkülözniük ezt az anyagot.

Szója termékek
A szójából készült termékek, így például a tofu és a szójatej fontos vegetáriánus forrásai a D-vitaminnak. Egy adag tofu például 120 NE D-vitamint tartalmaz, 2,5 deci szójatejben pedig 100 NE mennyiséget találunk ebből a vitaminból. A vegetáriánusok számára a szója joghurt és a szója margarin is kiváló választás, ha a szervezetük D-vitamin szintjét szeretnék növelni.

Gomba
A gomba az UVB sugarak hatására képes előállítani a D-vitamint. 10 dkg fehér gombában 7 NE D-vitamint találunk, de a főtt shiitakeben ez az arány 26 NE. AZ UVB fénnyel dúsított gomba a napi ajánlott D-vitamin mennyiség 100%-át is tartalmazhatja.

Tejtermékek
A D-vitaminnal dúsított tejtermékeket érdemes választaniuk azoknak, akik a vegetáriánus életmód mellett tették le a voksukat. Már a tej, a joghurt, a tejföl stb. is kapható D-vitaminnal dúsítva.

Tojás
A tojás sárgájában is van némi D-vitamin. Bár a tojás fehérjéje jelentős mennyiségű fehérjét tartalmaz, ebben a részében egyáltalán nincs D-vitamin.

A D-vitamin előnyei a nők számára

2015.09.02 09:37

A D-vitamin egy olyan zsírban oldódó szerves anyag, ami megtalálható a tengeri halakban, a tojásban és a tejtermékekben, de az emberi szervezet is képe szintetizálni a napfény segítségével. Ez a vitamin különösen előnyös a nők számára, különösen azoknak, akik a változókori tünetektől szenvednek. Ezeknél a menopauzás nőknél nemcsak a klimaxos tüneteket enyhíti a D-vitamin, hanem segít az olyan betegségek megelőzésében is, mint a csontritkulás, a szívbetegségek és a súlygyarapodás.

Fogyás
A fogyókúra hatékonyságát a szervezet D-vitamin szintje is befolyásolja, mivel a D-vitamin szorosan kapcsolódik az inzulin rezisztenciához: akiknek a szervezetében alacsonyabb a D-vitamin szintje, azoknál áltlaban nagyobb mennyiségű és kötöttebb a testzsír. A kutatások megállapították, hogy azoknál a személyeknél, akik rendszeresen fogyasztanak D-vitamint, nagyobb a testsúlyveszteség egy fogyókúra esetében, mint fogyni vágyó társaiknál.

Csontritkulás
A D-vitamin fokozza a szervezet kalcium felszívódást is, D-vitamin nélkül a szervezet nem tudja hasznosítani a kalciumot. Vagyis hozzájárul a csontok egészségéért. Ez különösen fontos a posztmenopauzában lévő nők számára, mert a csökkent ösztrogénszint következtében gyengülnek a csontok. Vagyis a változó korban a D-vitamin kiegészítés segíthet megelőzni a csonttöréseket, a csontritkulást.

Szívbetegségek
A nők leggyakrabban a szívbetegségek miatt halnak meg. Azok, akik nem fogyasztanak elég D-vitamin, nagyobb eséllyel lesznek szívbetegek.
 

A D-vitamin és a depresszió 1.

2015.08.26 10:15

A pszichiátria az orvostudomány egy olyan ága, ami mindent meg tud magyarázni, viszont nem képes semmit sem megjósolni. Nem tudják például, hogy kinél alakulhat ki a súlyos depresszió, a gyógymódokkal azonban pontosan tisztában vannak. Rengeteg vényköteles készítményt írnak fel, amelyek millióknak adnak reményt arra, hogy megszűnjenek a kegyetlen és meglehetősen zavaró tüneteik. Azonban esetenként bizonyos vitaminok és kiegészítők is segíthetnek, többek között például a D-vitamin.

A depresszió során leesik a D-vitamin szintje?
Hogy tovább fokozzuk a helyzetet, el kell mondani, hogy a D-vitamin hiány egyes esetekben depressziót okozhat, amit jól igazol az a tény, hogy a depresszió előfordulása igencsak megnövekdett az elmúlt évszázadban. Ez idő alatt az embereknél csökkent a napfénynek való kitettség a városiasodás, a környezetszennyezés, az iparosodás, az autózás, illetve a ruhák és a naptejek következtében. Ezen tényezők hatására ugyanis sokkal kevesebb UV sugár éri el a bőrfelületet, aminek következménye a D-vitamin hiány.
Ezek a tényezők tehát nagyban hozzájárulnak a depresszió kialakulásához is, amit Klerman és Weissman egy széleskörű kutatása is igen jól alátámaszt.

A depresszió a D-vitamin hiányából fakad?
A depresszió kialakulása társítható a D-vitamin hiányhoz, ugyanakkor az olyan problémák is okozhatják, mint például a szívbetegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a reumás ízületi gyulladás, a rák vagy az osteoporosis. Például erős összefüggést mutattak ki a szívbetegség és a depresszió között. Azonban fontos tisztázn, hogy ezeket az egyéb problémákat is gyakran okozza a D-vitamin hiánya, így végeredményben sok esetben visszavezethető a depresszió a D-vitamin elégtelen bevitelére.

A D-vitamin az antihisztaminnal mérsékli a csalánkiütéseket

2015.08.07 08:52

Egy kutatás azt talált, hogy  D-vitamin pótlás az antihisztaminnal és a kortioszteroiddal együtt használva megoldást jelenthet a krónikus csalánkiütés tüneteinek megszüntetésében.
A krónikus csalánkiütés vagy bőrreakció vörös vagy fehér viszkető csíkokat vagy foltokat eredményez a bőr egész felületén. Ahhoz, hogy ezek krónikussá váljanak a kiütéseknek hat héten át jelen kell lenni a bőrfelületen és előfordulhat az is, hogy csak hónapokkal vagy évekkel később húzódnak vissza. A krónikus csalánkiütés nagymértékben csökkenti az egyén életminőségét és  viszkető foltok rendkívüli módon zavarják őt a napi tevékenységében.
Az antihisztaminok és a szteroidok a betegség leggyakribb kezelési formái, de ezek nem mindig járnak sikerrel. Azonban azt is tudni kell, hogy a D-vitamin szintje és a különféle bőrbetegségek között is szoros kapcsolat áll fenn, így a kutatókat az érdekelte, hogy vajon van-e összefüggés a D-vitamin szintje és a krónikus csalánkiütés között. Egy nemrégiben készült tanulmányban a kutatók 192 beteget vizsgáltak három csoportban. Az első csoport csak D-vitamint kapott, a másodikat antihisztaminnak és szteroiddal kezeltek, a harmadikat pedig D-vitaminnal, antihisztaminnal és kortikoszteroiddal. A kutatók megállapították, hogy a betegség tünetei leginkább abban a csoportban csökkentek, ahol a kezelés kombinált volt.

Túl sok D-vitamint szedtem be?

2015.07.09 10:01

Bár a legtöbb ember minden gond nélkül képes szedni a D-vitamin kiegészítőket, esetenként előfordulhat, hogy túl sokat szedünk be belőle. Ekkor alakul ki az úgynevezett D-vitamin toxicitás. A D-vitamin toxicitás káros is lehet és általában akkor jelentkezik, ha naponta 40.000 NE D-vitamint szedünk egy-két hónapon át, illetve, ha még ennél is nagyobb egyszeri adagot alkalmazunk.

Honnan tudom, ha túl sok D-vitamint vettem be?
A vérvizsgálat derítheti ki, hogy mekkora a szervezetünkben pontosan a D-vitamin szintje. Ha a 25(OH)d szintje 150 ng/ml szint feletti, akkor potenciális toxicitásról beszélünk, ami meglehetősen káros hatással van a szervezetünre. Ilyenkor a kalciumszintet is érdemes egy vérvizsgálattal megmérni. Ha a kalciumszint és a D-vitamin szintje is magas a vérben, akkor túl sok D-vitaminhoz jutott hozzá a szervezetünk.

Nagyon magas a 25 (OH) D szint kialakulhat akkor, ha:
-ha több, mint 10.000 NE D-vitamin szedtünk be mindennap három hónapon át.
-A D-vitamin toxicitás nagyobb valószínűséggel alakul ki akkor, ha egy nap 40.000 NE D-vitamint veszünk magunkhoz.
-Szinte biztosan kialakul a d-vitamin toxicitása, ha több, mint 300.000 NE D-vitamint szedünk be egy 24 órás periódus alatt.

Ha ezek valamelyike megtörténik, akkor nagyon fontos, hogy azonnal forduljunk orvoshoz, hiszen ő fogja tidni pontosan, hogy milyen teendőkkel kell számolnunk. Nagyon fontos, hogy pontosan tisztban legyünk a toxikus tünetekkel is.
 

Milyen a jó multivitamin?

2015.06.11 22:14

A multivitaminok közül igen nehéz választani, hiszen az egyik hatékonyabban hat a szervezetünkre, mint a másik. Mindkét fontos tehát, hogy megbeszéljük orvosunkkal, hogy melyik multivitamin lenne számunkra a leghasznosabb, figyelembe véve táplálkozásunkat, korunkat és egészségi állapotunkat.

Minőség
A multivitaminok étrend-kiegészítőknek minősülnek, így a különböző szervezetek nem szabályozzák túlságosan. Persze van néhány olyan szövetség, aminek az emblémáját érdemes felkutatni a megvásárolni kívánt trmék címkéjén. Nagyon fontos, hogy mindig meggyőződjünk arról, hogy az adott termék minősége és tisztasága is kiváló: fontos, hogy a multivitaminok ne tartalmazzanak toxikus anyagokat és, hogy a megfelelő higiénés körülmények között hozzák létre.

Vitamintartalom
Egyes vitaminok sokkal fontosabbak az egészséges felnőtt esetében, mint mások. A dietetikusok azt mondják, hogy nagyon fontos, hogy mindig olyan multivitamint válasszunk, amiben a napi beviteli érték 100%-a megtalálható tiaminból, riboflavinból, niacinból, B12-vitaminból, C-vitaminból, D-vitaminból és folsavból. Ha Ön terhes vagy szoptat, akkor még fontosabb a nagy mennyiségű folsav bevitele, mivel ez elengedhetetlen a baba idegrendszerének megfelelő fejlődéséhez. Fontos az is, hogy a multivitaminok a vitaminok mellett fontos ásványi anyagokat is tartalmazanak, például magnéziumot és cinket. Kerüljük a megadózisú multivitaminokat, mert ezek hosszú távon nincsenek jó hatással a szervezetünkre.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>