Mit egyenek a vegetáriánusok, hogy hozzájussanak a megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz?

2015.10.06 15:14

A D-vitamin egy olyan zsírban oldódó vitamin, ami segíti a kalcium felszívódását, fokozza a csontsejtek növekeését, hozzájárul a csontok erősségéhez, az immunrendszer megfelelő működéséhez és a neuromuszkuláris rendszer funkcióinak intenzitásához. A D-vitamint a szervezet napfény hatására állítja elő, de táplálékkal is bevihető a szervezetbe. A hús és a halak kiváló forrásai a D-vitaminnak, de a vegetáriánusoknak sem kell nélkülözniük ezt az anyagot.

Szója termékek
A szójából készült termékek, így például a tofu és a szójatej fontos vegetáriánus forrásai a D-vitaminnak. Egy adag tofu például 120 NE D-vitamint tartalmaz, 2,5 deci szójatejben pedig 100 NE mennyiséget találunk ebből a vitaminból. A vegetáriánusok számára a szója joghurt és a szója margarin is kiváló választás, ha a szervezetük D-vitamin szintjét szeretnék növelni.

Gomba
A gomba az UVB sugarak hatására képes előállítani a D-vitamint. 10 dkg fehér gombában 7 NE D-vitamint találunk, de a főtt shiitakeben ez az arány 26 NE. AZ UVB fénnyel dúsított gomba a napi ajánlott D-vitamin mennyiség 100%-át is tartalmazhatja.

Tejtermékek
A D-vitaminnal dúsított tejtermékeket érdemes választaniuk azoknak, akik a vegetáriánus életmód mellett tették le a voksukat. Már a tej, a joghurt, a tejföl stb. is kapható D-vitaminnal dúsítva.

Tojás
A tojás sárgájában is van némi D-vitamin. Bár a tojás fehérjéje jelentős mennyiségű fehérjét tartalmaz, ebben a részében egyáltalán nincs D-vitamin.