A D-vitamin előnyei a nők számára

2015.09.02 09:37

A D-vitamin egy olyan zsírban oldódó szerves anyag, ami megtalálható a tengeri halakban, a tojásban és a tejtermékekben, de az emberi szervezet is képe szintetizálni a napfény segítségével. Ez a vitamin különösen előnyös a nők számára, különösen azoknak, akik a változókori tünetektől szenvednek. Ezeknél a menopauzás nőknél nemcsak a klimaxos tüneteket enyhíti a D-vitamin, hanem segít az olyan betegségek megelőzésében is, mint a csontritkulás, a szívbetegségek és a súlygyarapodás.

Fogyás
A fogyókúra hatékonyságát a szervezet D-vitamin szintje is befolyásolja, mivel a D-vitamin szorosan kapcsolódik az inzulin rezisztenciához: akiknek a szervezetében alacsonyabb a D-vitamin szintje, azoknál áltlaban nagyobb mennyiségű és kötöttebb a testzsír. A kutatások megállapították, hogy azoknál a személyeknél, akik rendszeresen fogyasztanak D-vitamint, nagyobb a testsúlyveszteség egy fogyókúra esetében, mint fogyni vágyó társaiknál.

Csontritkulás
A D-vitamin fokozza a szervezet kalcium felszívódást is, D-vitamin nélkül a szervezet nem tudja hasznosítani a kalciumot. Vagyis hozzájárul a csontok egészségéért. Ez különösen fontos a posztmenopauzában lévő nők számára, mert a csökkent ösztrogénszint következtében gyengülnek a csontok. Vagyis a változó korban a D-vitamin kiegészítés segíthet megelőzni a csonttöréseket, a csontritkulást.

Szívbetegségek
A nők leggyakrabban a szívbetegségek miatt halnak meg. Azok, akik nem fogyasztanak elég D-vitamin, nagyobb eséllyel lesznek szívbetegek.