Túl sok D-vitamint szedtem be?

2015.07.09 10:01

Bár a legtöbb ember minden gond nélkül képes szedni a D-vitamin kiegészítőket, esetenként előfordulhat, hogy túl sokat szedünk be belőle. Ekkor alakul ki az úgynevezett D-vitamin toxicitás. A D-vitamin toxicitás káros is lehet és általában akkor jelentkezik, ha naponta 40.000 NE D-vitamint szedünk egy-két hónapon át, illetve, ha még ennél is nagyobb egyszeri adagot alkalmazunk.

Honnan tudom, ha túl sok D-vitamint vettem be?
A vérvizsgálat derítheti ki, hogy mekkora a szervezetünkben pontosan a D-vitamin szintje. Ha a 25(OH)d szintje 150 ng/ml szint feletti, akkor potenciális toxicitásról beszélünk, ami meglehetősen káros hatással van a szervezetünre. Ilyenkor a kalciumszintet is érdemes egy vérvizsgálattal megmérni. Ha a kalciumszint és a D-vitamin szintje is magas a vérben, akkor túl sok D-vitaminhoz jutott hozzá a szervezetünk.

Nagyon magas a 25 (OH) D szint kialakulhat akkor, ha:
-ha több, mint 10.000 NE D-vitamin szedtünk be mindennap három hónapon át.
-A D-vitamin toxicitás nagyobb valószínűséggel alakul ki akkor, ha egy nap 40.000 NE D-vitamint veszünk magunkhoz.
-Szinte biztosan kialakul a d-vitamin toxicitása, ha több, mint 300.000 NE D-vitamint szedünk be egy 24 órás periódus alatt.

Ha ezek valamelyike megtörténik, akkor nagyon fontos, hogy azonnal forduljunk orvoshoz, hiszen ő fogja tidni pontosan, hogy milyen teendőkkel kell számolnunk. Nagyon fontos, hogy pontosan tisztban legyünk a toxikus tünetekkel is.