A D-vitamin és a prediabetes

2015.11.23 11:36

Becslések szerint csak az amerikai felnőttek között 79 millió személy szenved prediabetesben. A pre-diabétesz egy nemrégiben alkotott kifejezés, amely egy olyan, nagy számban előforduló állapot, amelyet a vércukorszint krónikus emelkedettsége jellemez, azonban ezekben az esetekben még nem beszélhetünk teljes értékű cukorbetegségről. A prediabetes kezelésében a legfontosabb cél, hogy megakadályozzuk vagy késleltessük a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását. A fő ajánlások tehát a testsúlyvesztés, az étkezési szokásaink javítása, valamint a testmozgás. Azonban a virágzó kutatás azt sugallja, hogy a D-vitamin szintje szorosan kapcsolódik a cukorbetegséget megelőző állapot kialakulásához. Tehát lehet, hogy a napon való tartózkodás növelése segíthet a prediabetes leküzdésében.
A D-vitamin egyszerre egy zsírban oldódó vitamin és egy hormon. Valószínűleg már tudjuk, hogy ezt napfény vitaminnak is nevezik, mivel a szervezet is képes szintetizálni, amikor ultraibolya fény éri a bőrt. A testen belül a D-vitamin elősegíti a kalcium felszívódását, ami elsősorban mint a csontok egészségét védelmező ásványi anyag ismeretes.
A prediabetes egy olyan állapot, amely során a vércukorszint tartósan magasabb a normálisnál, de még nem éri el azt a szntet, ahonnan cukorbetegséget lehetne diagnosztizálni. Az orvosok és a tudósok is glükózintoleranciaként nevezik ezt az állapotot.
Elena Barengolts, a chicagoi University of Illinois endokrinológusa közzétett egy metaanalízisen alapuló kutatást az Endokrin Practice folyóiratban, amelyben összekötötte a D-vitamin hiányt és a prediabéteszt. Úgy találta, hogy a prediabéteszben szenvedő emberek nem fogyasztanak elegendő mennyiségben D-vitamint.