Blog

A D-vitamin és a gyulladások

2013.06.25 12:06

A gyulladás az egy olyan folyamat, ami során a fehérvérsejtek megpróbálják megvédeni a szervezetet a káros ingerektől, a sérült sejtektől, az irritáló vagy mérgező anyagoktól és ennek következtében egy testi, szöveti duzzanat alakul ki, ami sokszor párosul az ízületek fájdalmával vagy influenza-szerű tünetekkel. A D-vitamin egyfajta prohormon, amit a szervezet is képes szintetizálni és fontos szerepe van abban, hogy a szervezet hamarabb leküzdje a krónikus gyulladásokat és az ízületi problémákat.

Hogya működik a D-vitamin?
Ha a szervezetben megfelelő mennyiségben találkozunk a D-vitaminnal, akkor jóval ritkábban jelentkeznek a gyulladások. A D-vitamin negatívan befolyásolja az immunválasz elnyomásával a tumor nekrózis faktor-alfa vagy TNF-alfa és a leukocite telomer vagy LTL aktivitását, amik képesek növeéni a szervezet gyulladásos választait. Vagyis a D-vitaminnal csökkenthetőek a szervezetben a gyulladások.

Kutatás
Egy 2004-es kutatás igazolta, hogy akik rendszeresen fogyasztanak D-vitamin kicsi koruktól kezdve, azoknál ritkábban alakulnak ki a későbbiekben ízületi gyulladások, mint azok esetében, akik soha nem fogyasztanak D-vitamint. A D-vitamin tehát csökkenti a krónikus gyulladásos állapotok kialakulásának kockázatát is. EHhez azonban naponta körülbelül 700 NE D-vitamin kell bevinnünk a szervezetbe.

A túl sok D-vitamin okozhat csontrákot?

2013.06.06 10:01

A D-vitamin legfontosabb szerepe a csontok növekedésében, fejlődésében és egészségük megőrzésében áll, sőt sok esetben hatékony lehet a rák, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a sclerosis multiplex megelőzésében. Néhány ember úgy határoz, hogy D-vitamin kiegészítőket kezd el szedni e lehetséges előnyök biztosítása érdekében. Ezek a kiegészítők teljesen biztonságosak, ha az előírt mennyiségben fogyasztják őket, de nagy dózisban használva komoly mellékhatások is okozhatnak. Bár a túl sok D-vitamin következtében nem valószínű, hogy csontrák alakulna ki, de például a hypercalcaemia egy lehetséges mellékhatás, ami azután súlyos következményekkel járhat.

A D-vitamin forrásai
A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, egy hormon, amit a szervezet az ultraibolyasugarak hatására is képes szintetizálni. Ezenkívül remek élelmi forrásai közé tartoznak a halak, a sajt, a tojás, a tej és a dúsított termékek. A D-vitamin túladagolása nem történik meg, ha a napozást vagy a felsorolt élelmiszerek fogyasztását túlzásba visszük.

A D-vitamin mérgezés és csonttumorok
A National Cancer Institute kijelenti, hogy a túl sok D-vitamin nem okozhat csontrákot. DE ennek ellenére ügyelni kell arra, hogy ne fogyasszunk belőle az előírtnál nagyobb menyiséget, mert a D-vitamin is okozhat mérgezési tüneteket. A túlzott D-vitamin bevitel többek között hypercalcemiához vezethet - magas kalciumszint a vérben -, ami a szív, a vese, az érrendszer egészségét roncsolhatja.

A D3-vitamin előnyei

2013.05.10 09:19

A D3-vitamin egy olyan zsírban oldódó vitamin, aminek számos esszenciális funkciója van a szervezetben, többek között az immunrendszer és a csontok egészségét befolyásolja. A D-vitaminnak egyébként két formája van, az ergokalciferol vagy D2-vitamin és a kolekalciferol, ami maga a D3-vitamin. A D3-vitamin sokkal hatékonyabb, mint a D2-vitamin. A D3-vitamin hasznos lehet az olyan betegségek megelőzésében, mint a csontritkulás vagy a rák.
A D3-vitamin a bőrben szintetizálódik ultraibolya sugárzás hatására. Ez az anyag megtalálható az olyan állati ételekben is, mint a lazac, a makréla, a herin, a tonhal, a tojás és az állati tejtermékek. A D3-vitamin kiegészítő formájában is elérhető, azonban ezek túladagolása során olyan mellékhatások keletkezhetnek, mint a hasmenés, az étvágytalanság, a fogyás, a szemfájdalom és a fém íz a szájban.

Rák
Egy 2007-es tanulmány szerint a kalcium és a D3-vitamin fogyasztása csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. E kiegészítőkkel jelentősen csökkenthető a rák kockázata a posztmenopauzális nők esetében is.

Csontlágyulás
Egy 2006-os kutatás szerint a D3-vitamin kiegészítők segítzségével nagy arányban lehetett csökkenteni a csípő és egyéb töréseket az egészséges posztmenopauzális nők esetében. A vizsgálatban 50 és 79 év közötti nőket vizsgáltak, akik naponta 1000 mg kalciumot és 400 NE D3-vitamint szedtek (vagy placebot kaptak) 7 éven át. Ezek a kiegészítők nagymértékben javították a csontsűrűséget.

Osteoporosis
A D3-vitamin fokozza a kalcium felszívódását, ami elengedhetetlen az erős csontokhoz. A D3-vitamin és kalcium kiegészítők együttes szedésével tehát csökkenthető a csontvesztés és megelőzhető a csontritkulás.
 

A D-vitamin kölcsönhatásba léphet más vitaminokkal?

2013.04.15 12:29

A népesség közel fele szenved D-vitamin hiányban, pedig ha nem kapunk elegendő D-vitamint, akkor a csontok és izmaink is legyengülhetnek. A D-vitamin ezenfelül számos vitamin és ásványi anyag felszívódásáért felelős, így mindenképp lényeges a fogyasztása.

A D-vitamin kiegészítők
Mivel igen kevés élelmiszer tartalmaz nagy mennyiségben D-vitamint, ezért érdemes azt kiegészítők vagy D-vitaminnal dúsított ételek segítségével bevinni a szervezetbe. A szervezet is képes a napfény hatására D-vitamint előállítani. A felnőtt férfiaknak és nőknek napi 15 mikrogramm D-vitamin van szükségük, hogy egészségesek maradjanak.

Magnézium
A magnézium számos fiziológiai folyamatban részt vesz, így az immunrendszer és az idegrendszer egészségéért is felelős, valamint szabályozza a vérnyomást és az izomműködést. A D-vitamin szükséges ahhoz, hogy a szervezet fel tudja használni a magnéziumot.

K-vitamin
A K-vitamin elősegíti a véralvadást  és javítja a csontok egészségét. A D-vitamin és K-vitamin együtt fogyasztása a csontokat egészséges állapotban tartja. A D-vitamin és K-vitamin együttesen elősegíti, hogy a kalcium ne rakódjon le az artériákban, hanem a csontokba kerüljön.

Cink
A szervezetnek szüksége van kis mennyiségű ásványi cinkre, hogy egészségesek maradjon. A D-vitamin jelenléte nélkül a cink megváltoztathatja génexpresszió és megzavarja a  fontos élettani folyamatokat. A D-vitamin és a cink együtt megkönnyíti a kalcium felszívódását, az immunrendszeri T-sejtek aktivitását és a csontok egészségét. 

A D-vitamin előnyei a sportolók számára

2013.03.27 13:03

 

A komoly sportolók pontosan tudják, hogy milyen fontos a megfelelő táplálkozás, nemcsak a csúcsteljesítmény eléréséhez, hanem az egészségük megőrzéséhez. Persze a téli hónapokban igazi kihívás D-vitaminhoz jutni, mivel jóval kevesebbet süt a nap. Persze jónéhány élelmiszer is tartalmaz D-vitamint, de a nap UVB sugarai hatására nagyobb mennyiségű D-vitamint képes szintetizálni a szervezetünk.

Csontok erőssége
A D-vitamin segít szabályozni a csontok szilárdságát. A sportolók számára a csontok szilárdsága rnedkívül fontos, mert a legtöbb edzés nagy teherbírást igényel. A szervezetnek az edzések során el kell viselniük saját súlyát, ami erős csontok nélkül lehetetlen. A D-vitamin segít a szervezet számára a kalcium és a foszfor felszívásában és e két ásványi anyag így képes beépülni a csontokba és megerősíteni azokat.

Egyensúly
A sportteljesítmény egyik legfontosabb összetevője az egyensúly, ami a D-vitamin hiány következtében veszélybe kerülhet. A senior sportolóknak és a nem-edzésben levőknek különösen vigyázniuk kell. A kutatások azt mutatják, hogy a növekvő D-vitamin bevitel mintegy 22%-kal csökkenti az egyensúlyi problémákat.

Immunitás
Az atlétáknak nemcsak azért kell tápanyagban gazdag ételeket fogyasztaniuk, hogy növeljék energiájukat, hanem, hogy megerősítsék immunrendszerüket is. A szervezet sportolás közben a bevitt vitaminokra és ásványi anyagokra támaszkodik. A D-vitamin hiányában megduzzadnak az ízületek, autoimmun betegségek alakulhatnak ki és más krónikus betegségek is jelentkezhetnek.
 

Hogyan keletkezik a D-vitamin?

2013.03.22 20:45

A D3-vitamin egyike a D-vitaminoknak. A másik fajtája a D2-vitamin. Egyiksem pusztán vitamin, hanem előhormon is, amiből a szervezet hormonokat készít. A vitaminok olyan anyagok, amik szükségesek a mindennapi élethez, a hormonok pedig olyan kémiai hírvivők, amik a sejteket biológiai válaszokra ösztönzik. Minden típusú D-vitamint felhasznál a szervezet, de a D3-at és D2-t más forrásból szerzi be.

A D3-vitamin és a napfény
A D3-vitamin vagy kolekalciferol a D-vitamin egy természetes formája. A bőr szintetizálja az UVB sugarak hatására 7-dehirdokoleszterinből. A fotokémiai átalakítás a fény hatására következik be. Mivel a testünk termeli ezt a vitamin, ezért is különös, hogy vitaminnak nevezzük. Persze a D3-vitamin nem tekinthető végeredménynek. A szervezetnek ezt az anyagot tovább kell alakítania, hogy fel tudja használni. A máj a D3-vitaminból 25-hidroxi-d-t készít, tehát hidroxilezi. Ezután a vese alakÍtja az anyagot tovább. A folyamat legvégén 1,25-dihidroxi-D lesz a D-3vitaminból, ami annak már egy aktív formája és a szervezet ebben a formában már képes hasznosítani.

Felhasználása
D-vitaminra szükség van a vér normális foszfor- és kalciumszintjének fenntartásához. Segít a szervezet számára elnyelni a kalciumot, ami lehetővé teszi a csontok erősségét. A D-vitamin segít megvédeni a szervezetet a magas vérnyomás, a csontritkulás, a rák, az autoimmun betegségekkel szemben.

Milyen előnyei vannak, ha a joghurtomat D-vitaminnal dúsítom?

2013.03.06 17:51

A D-vitamin napfény vitaminként is ismert és köztudott róla, hogy elengedhetetlen a kalcium megfelelő felszívódásához. Napozás segítségével, bizonyos élelmiszerek fogyasztásával és kiegészítőkkel lehet pótolni a szervezetben. Érdemes néhány élelmiszert D-vitaminnal dúsítani, hogy fokozzuk a bevitelét. A D-vitaminnal dúsított joghurt számos egészségügyi előnyt kínál, így érdemes beilleszteni a napi étrendbe.

Növeli a kalcium felszívódását
A D-vitamin elengedhetetlen ahhoz, hogy a szervezet megfelelően elnyelje a kalciumot. A kalcium feladata pedig nem más, mint hogy fokozza a csontok növekedését, a csontsejtek regenerálódását és megerősítse azokat. A D-vitamin nélkül olyan betegségek alakulhatnak ki, mint az angolkór, a csontlágyulás vagy a gyakori csonttörések. A D-vitaminnal dúsított joghurttal csontjaink erősek és szilárdak maradnak.

Egy előnyös kombináció
A joghurt nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, ezt pedig D-vitaminnal kiegészítve egy igen előnyös kombinációhoz jutunk, hiszen nemcsak a kalciumot fogyasztjuk el megfelelő mennyiségben, hanem a D-vitamin által azt is biztosítjuk, hogy megfelelően hasznosulhasson a szervezetben.

További előnyök
A D-vitamin és a kalcium együttes bevitelével csökkenthető a rák kialakulásának esélye. Egy 2007-es tanulmány szerint a posztmenopauzában levő nők esetében a rák kialakulásának esélye 60%-kal csökkenthető.
A magas D-vitamin szint képes a cukorbetegséget is megelőzni, állítja egy 2006-os tanulmány.

Első bejegyzés

2013.03.06 12:41

Ma elindítottuk az új blogunkat. Kérjük kövesse figyelemmel, igyekszünk mindig friss információkat közölni. Az üzenetek nyomon követése RSS csatornán keresztül is lehetséges.

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5