A túl sok D-vitamin okozhat csontrákot?

2013.06.06 10:01

A D-vitamin legfontosabb szerepe a csontok növekedésében, fejlődésében és egészségük megőrzésében áll, sőt sok esetben hatékony lehet a rák, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a sclerosis multiplex megelőzésében. Néhány ember úgy határoz, hogy D-vitamin kiegészítőket kezd el szedni e lehetséges előnyök biztosítása érdekében. Ezek a kiegészítők teljesen biztonságosak, ha az előírt mennyiségben fogyasztják őket, de nagy dózisban használva komoly mellékhatások is okozhatnak. Bár a túl sok D-vitamin következtében nem valószínű, hogy csontrák alakulna ki, de például a hypercalcaemia egy lehetséges mellékhatás, ami azután súlyos következményekkel járhat.

A D-vitamin forrásai
A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, egy hormon, amit a szervezet az ultraibolyasugarak hatására is képes szintetizálni. Ezenkívül remek élelmi forrásai közé tartoznak a halak, a sajt, a tojás, a tej és a dúsított termékek. A D-vitamin túladagolása nem történik meg, ha a napozást vagy a felsorolt élelmiszerek fogyasztását túlzásba visszük.

A D-vitamin mérgezés és csonttumorok
A National Cancer Institute kijelenti, hogy a túl sok D-vitamin nem okozhat csontrákot. DE ennek ellenére ügyelni kell arra, hogy ne fogyasszunk belőle az előírtnál nagyobb menyiséget, mert a D-vitamin is okozhat mérgezési tüneteket. A túlzott D-vitamin bevitel többek között hypercalcemiához vezethet - magas kalciumszint a vérben -, ami a szív, a vese, az érrendszer egészségét roncsolhatja.