Blog

A D-vitamin és egy bizonyos fehérje kölcsönhatásba léphet egymással a TBC esetében

2014.09.10 08:26

A legújabb kutatások szerint a D-vitamin szintjé szükséges lehet egy speciális fehérje termelődéséhez, ami képes megvédeni a szervezetet a tuberkulózis baktériumokkal szemben.
A tuberkulózis egy fertőző betegség, amelyet baktériumok okoznak és főként a tüdőre vn rossz hatással. A TBC a levegőben terjed, a köhögés indítja útjára a baktériumokat. A TBC lehet aktív vagy inaktív. Amikor egy alvó TBC-vel megfertőződik valaki, akkor lehet, hogy nem lesz beteg, és lehet, hogy a betegség csak akkor alakul ki, amikor a tuberkulózis elszaporodott és már nem lehet megállítani.
A hagyományos gyógyásat korábban UV-sugárzással gyógyította a TBC-t, ám az orvosok sokáig nem hitték el, hogy ez tényleg hatékony gyógymód, azonba a kutatásaikból kiderült, hogy az UV-sugarak képesek D-vitamint előállítani a bőrben, ami szerepet játszhat a tuberkulózis kezelésében.
Most az University of California kutatói azt fedezték fel, hogy egy fehérje, az interleukin-32 kulcsszerepet játszik a TBC megelőzésében. Ez a fehérje segít leküzdeni a szunnyadó bktériumokat. Ez a fehérje pedig a D-vitamin hatására szabadul fel a szervezetben. A kutatók megállapították azt is, hogy e fehérje nem máködött megbízhatóak, amikor az egyén szervezetében kevés volt a D-vitamin, csak akkor, amikor ezt a vitamint megfelelően pótolták. Éppen ezért a D-vitamin közvetve is fontos szerepet játszik a TBC megelőzésében.

A D-vitamin és a tuberkulózis 1.

2014.08.12 11:23

A legtöbb tanulmány, amit a tuberkulózis megelőzésének vizsgálatára végeztek megállapította, hogy a D-vitamin szint is jelentősen befolyásolja a TBC kialakulásának vagy aktivizálódásának kockázatát.
A kutatók úgy vélik, hogy az alacsony D-vitamin szint fokozza a kockázatát a TBC fertőzés kialakulásának. Egy vizsgálat során az orvosok azt is vizsgálták, hogy az aktív tuberkulózis milyen esetekben képes terjedni és kiderült, hogy azok sokkal gyakrabban kappják el e fertőző betegséget, akiknek vérükben elégtelen a D-vitamin koncentrációja. A legmagasabb D-vitamin szinttel bíró személyeknél a legkisebb esélye a TBC elkapásának, kialakulásának és aktiválásának.
Egyes tanulmányok arra is rávilágította, hogy a napfénynek való kitettség is nagymértékben befolyásolja a TBC kialakulását. Brit kutatók kimutatták, hogy a kis mennyiségű napfénynek való kitettség, például télen, megsokszorozza a TBC-s betegek számát. Nyáron sokkal kevesebb ilyen fertőzéssel kell sámolni, mivel a napfényből szintetizált D-vitamin hatékonyan képes megvédeni a szervezetet a TBC-től.
Több tanulmány igazolta azt tehát, hogy a TBC hajlamosabban jelenik meg abban a szervezetben, amelyben a D-vitamin szintje alacsonyabb, azonban még további vizsgálatok szükségesek annak megállapítására, hogy a D-vitamin kiegészítés valóban és közvetlenül segíthet-e megelőzni a tuberkulózis kialakulását.

A D-vitamin és a mélyvénás trombózis

2014.08.11 08:35

Egy nemrégiben megjelent tanulmány az International Jorunal of General Medicine szakfolyóiratban, megállapította, hogy a D-vitamin szintje összefüggésbe hozható az idiopathiás mélyvénás trombózissal. A mélyvénás trombózist egy vérrög okozza, amely egy vagy több mélyen fekvő vénát elzár. Az idiopátisá azt jelenti, hogy egy olyan állapotról van szó, ami hirtelen, váratlanul jelentkezik és, amely esetében a kiváltó ok lényegében ismeretlen. A DVT kialakulhat egy hosszantartó ülés alatt is, illetve bizonyos egészségügyi feltételek mellett, melyek befolyásolják a szervezet azon képességét, amely a vérrögökkel való megküzdést szolgálja.
Már több tanulmány kimutatta, hogy a D-vitamin antikoaguláns tulajdonságokkal is rendelkezik, tehát seg ít megakadályozni a véralvadást is. A kutatók a jelenlegi vizsgálatban feltételezték, hogy emiatt a D-vitamin segíthet megelőzni a mélyvénás trombózis kialakulását is. 82 résztvevőt toboroztak, akik mélyvénás trombózison átestek, illetve a kontroll csoportban 85 egészséges egyén szerepelt. Azt találták a kutatók, hogy a D-vitamin szintje szignifikánsan alacsonyabb volt az idiopathiás résztvevők esetében, mint az egészségeseknél. Az eredmények azt mutatták, hogy a trombózison átesett egyéneknél a D-vitamin hiány jelenléte 68,3%-os volt, míg az egészségeseknél ez a szám csupán 49,4% volt. Tehát az alacsony D-vitamin szint hozzájárulhat a mélyvánás trombózis kialakulásához.

Egyre több doki szed D-vitamint

2014.07.02 17:31

A Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics legújabb kutatásai szerint a D-vitamin kiegészítők használata megnőtt az egészségügyi szakemberek körében az elmúlt években, ez a növekedés pedig jól tükrözi a D-vitamin kutatás növekedését is. A kutatók adatokat gyűjtöttek a Nurses’ Health Studyból (NHS) valamint az Health Professionals Follow-up Studyból (HPFS).
Az NSH 1976-ban indult, ahová 121.700 ápolónő adatai kerültek fel. Az adatbázisban szerepel a nővérek táplálkozási adatai, fizikai aktivitásuk és egyéb olyan életmódbeli tényezők is, melyek szorosan kapcsolódnak egészségi állapotukhoz, illetve meglévő betegségeihez. A tanulmányban a résztvevőket kérdőívek segítégével diagnosztizálták.
A HPFS 1986-ban indult, mely során 51529 férfi egészségügyi szakember adatait vették fel. A tanulmányban résztvevők - ahogy az eéőző adatbázisban is - kétévente adják le az adataikat, azért, hogy segítsék kollégáikat annak megértésében, hogy milyen táplálkozási tényezők milyen kapcsolatban állnak az olyan betegségekkel, mint a rák és a szívbetegség.
A jelenlegi tanulmányban Dr. Hyun Ja Kim és munkatársai azt vizsgálták, hogy a D-vitamin kiegészítők hasznűlata hogyan változott két évtized alatt. Megnézték a válaszokat és azt találták, hogy 1990 óta a D-vitamin használata jelentősen növekedett. Ez azzal is magyarázható, hogy a kutatások egyre gyakrabban világítottak rá arra, hogy a D-vitaminnal milyen fontos szerepe van a jó egészségi állapot fenntartásában.

A D-vitamin és a vastagbélrák

2014.06.11 08:43

Egy kanadai vizsgálat jelenleg arra törekszik, hogy megállapítsa a D-vitamin pótlás vbiztonságát és hatékonyságát a vastagbélrákos egyénes esetében. Van ugyanis nagy mennyiségű bizonyíték, ami azt sugallja, hogy a D-vitamin fontos szerepet játszik a colorectalis rák kiialakulásában. Sőt ez a ráktípus a ráknak az első formája, amely esetében ki lehet mutatni a D-vitaminnal való kapcsolatát.
Az InspireHealth jelenleg még keresi azokat a résztvevőket, akik Kanadában élnek és akiknél a vastag- vagy végbélrák a 4. szakaszba ért. Egy 28 hónapos vizsgálatra készülnek a kutatók.
A kutatás egy randomizált, nem-vak vizsgálatból fog állni. A kezelt csoport résztvevői naponta 10000 NE D-vitamint kapnak naponta, a kontroll csoport csupán placebot, de náluk is ott lesz a szokásos napi D-vitamin pótlásuk. Az egész tanulmány során a résztvevők esetében rendszeresen végeznek laboratóriumi vizsgálatokat. Ezek között szerepel majd a D-vitamin szintjének ellenőrzése is. A vizsgált csoport esetében igyekeznek fenntartani a D-vitamin koncentrációját 80 és 100 ng/ml között.
Az InspireHealth kutatói remélik, hogy a D-vitamin terápiás hatása kimutatható lesz azoknál a betegeknél, akik vastag- vagy végbélrákban szenvednek. Ehhez azonban még sok kutatást kell végezni, azonban az előzetes vizsgálatok pozitív eredményekről számoltak be, így van ok a reményre.
A D-vitamin pótlás egyébként az egészséges személyeknél is létfontosságú.

A D-vitamin és az egyes típusú cukorbetegség kapcsolata 1.

2014.05.13 15:06

-Egy 2001-ben végzett tanulmány több, mint 10.000 gyermeket vizsgált és több éven át követte őket. A kutatás végén megállapították, hogy azoknál a gyerekeknél, akik D-vitamin kiegészítést kaptak, sokkal kisebb eséllyel alakult ki az egyes típusú cukorbetegség, mint azoknál, akiknek kevés volt a vérükben a D-vitamin. A kutatók azt találták:

-Azoknál a gyermekeknél, akik rendszeresn szedtek D-vitamin kiegészítőket, sokkal kisebb eséllyel alakult ki egyes típusú diabétesz, mint azoknál, akik nem kaptak ilyen kiegészítőket.
-A gyerekek, akik rendszeresen vettek D-vitamin kiegészítőket, a napi adag mennyiségben, akkor 80%-kal kisebb eséllyel alakul ki náluk az egyes típusú diabétesz.
-Ha a gyerekek első életévükben nagy dózisú D-vitamint kapnak, akkor megelőzhető náluk ez az autoimmun betegség.

-Egy másik vizsgálatban arra keresték a választ, hogy a D-vitamin milyen hatással van a béta-sejtekre, amelyek az inzulin termelésért is felelősek. A kutatók véletlenszerűen választottak felnőtteket, akiknél nemrégen diagnosztizálták az egyes típusú diabéteszt. Ők naponta kaptak 1000 NE D-vitamint vagy placebot. A kutatók két évig vizsgálták őket és megállapították, hogy a D-vitain nagy dózisban képes jótékonyan befolyásolni a béta-sejtek működését, ami úgy tűnik, hogy jó hatással van az egyes típusú diabétesz kezelésében.

Tehát a megelőzésben és a kezelésben is fontos szerepe van a D-vitaminnak.

A D-vitamin és az egyes típusú cukorbetegség kapcsolata 1.

2014.05.01 12:36

-Egy 2001-ben végzett tanulmány több, mint 10.000 gyermeket vizsgált és több éven át követte őket. A kutatás végén megállapították, hogy azoknál a gyerekeknél, akik D-vitamin kiegészítést kaptak, sokkal kisebb eséllyel alakult ki az egyes típusú cukorbetegség, mint azoknál, akiknek kevés volt a vérükben a D-vitamin. A kutatók azt találták:

-Azoknál a gyermekeknél, akik rendszeresn szedtek D-vitamin kiegészítőket, sokkal kisebb eséllyel alakult ki egyes típusú diabétesz, mint azoknál, akik nem kaptak ilyen kiegészítőket.
-A gyerekek, akik rendszeresen vettek D-vitamin kiegészítőket, a napi adag mennyiségben, akkor 80%-kal kisebb eséllyel alakul ki náluk az egyes típusú diabétesz.
-Ha a gyerekek első életévükben nagy dózisú D-vitamint kapnak, akkor megelőzhető náluk ez az autoimmun betegség.

-Egy másik vizsgálatban arra keresték a választ, hogy a D-vitamin milyen hatással van a béta-sejtekre, amelyek az inzulin termelésért is felelősek. A kutatók véletlenszerűen választottak felnőtteket, akiknél nemrégen diagnosztizálták az egyes típusú diabéteszt. Ők naponta kaptak 1000 NE D-vitamint vagy placebot. A kutatók két évig vizsgálták őket és megállapították, hogy a D-vitain nagy dózisban képes jótékonyan befolyásolni a béta-sejtek működését, ami úgy tűnik, hogy jó hatással van az egyes típusú diabétesz kezelésében.

Tehát a megelőzésben és a kezelésben is fontos szerepe van a D-vitaminnak.

A depresszió és a D-vitamin 1.

2014.04.14 10:36

2012-ben egyes kutatók megállapították, hogy a D-vitamin és a depresszió között párhuzamos lehet vonni: ha a szervezetben alacsony a D-vitamin szintje, akkor nagyobb a kockázata a depresszió kialakulásának.
A vizsgálat kifejezetten a nőknél jelentkező depresszió fajtáit vizsgálta. A kutatók megállapították, hogy a D-vitamin mennyisége fordított arányban áll a depresszió megjelenésével: tehát minél több a D-vitamin a szervezetben, annál kisebb az esélye annak, hogy depresszív állapot vagy betegség alakuljon ki. Azonban, mivel a vizsgálatot kalciummal együtt végezték, így valószínűsíthető az is, hogy a D-vitamin önmagában nem képes hatni a depresszióval szemben, csupán a kalciummal együtt.
Egy hosszú időn át tartó kutatási eredmény szerint a kutatók azonban egyértelműen kimondták, hogy a depresszió tünetei folyamatosan növekedhetnek, ha a szervezetben alacsony a D-vitamin szintje.
A kutatások tehát némiképp ellentmondóak, de nagy részük állítja, hogy a D-vitamin nagymértékben befolyásolja a depresszió kialakulási kockázatát. Ha a szervezetben elegendő mennyiségá D-vitamin található, akkor sokkal kisebb az esélye e betegség megjelenésének.


Tudtad ?
A napnak kitett bőr, mivel így nagy mennyiségű D-vitamin szintetizálódik, nagymértékben javítja a hangulatot és növeli az energiaszintet. Általában már egy kis napozás is jót tesz a hangulatnak és a depressziós emberek is a napfény hatására nyugodtabbnak érzik magukat.
 

Az alacsony D-vitaminszint és az 1-es típusú diabétesz kapcsolata a gyerekeknél

2014.03.24 09:15

Németországi kutatók azt találták, hogy a D-vitamin hiány szorosan hozzákapcsolódik az antitestek jelenlétéhez a gyermekek szervezetében. A kutatók megállapították, hogy a D-vitamin hiány fokozhatja az 1-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét a kicsikben.
Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, amelyben az immunrendszer tévedésből megtámadja a szervezet saját béta-sejteit és megakadályozza, hogy a hasnyálmirigy inzulint állítson elő. Az inzulin pedig nagyon fontos a glükóz energiává alakításávan, amire a szervezetnek nagy szüksége van a fennmaradáshoz.
A prediabétesz egy olyan állapot, ami az 1-es típusú cukorbetegség beállta előtt jelentkezik. A prediabétesz során már el kezdtek fejlődni az antitestek, amik a hasnyálmirigy károsodását eredményezték. A gyerekeknél ez az állapot néhány hónapon keresztül egészen évtizedekig is eltarthat.
A D-vitamin szorosan összefüggésbe hozható az autoimmun betegségekkel, így az 1-es típusú cukorbetegséggel is. A kutatások azt mutatják, hogy az alacsony D-vitamin bevitel a terhesség alatt növeli az egyes típusú cukorbetegség kialakulási kockázatát az utódoknál és az alacsony d-vitamin bevitel gyermekkorban is növeli ennek kockázatát. Éppen ezért nagyon fontos a d-vitamin pótlása nemcsak a terhesség alatt, hanem kisgyermekkorban is, mivel így számos betegség mellett a diabétesz is kikerülhetőnek tűnik.

A D-vitamin és a vastagbélrák

2014.03.04 08:24

A vastagbélrák egy igen komoly daganatos betegség, ami nagyon sok esetben jár halállal, ezért nagyon fontos, hogy megelőzzük a problémát. A kutatások azt találták, hogy a D-vitaminnak ebben igen fontos szerepe lehet.

A vastagbélrák megelőzése D-vitaminnal
Nagyon sok olyan kutatás létezik, ami összekapcsolja a D-vitamint a vastag- és végbélrák kialakulásával és megelőzésével. Ezek a tanulmányok azt mutatják, hogy a D-vitamin védő hatásának köszönhetően segíthet a kolorektális rák megelőzésében.
Egy 2006-os vizsgálat során kimutatták, hogy a menopauza utáni nők, ha naponta 1000 mg kalciumot és 400 NE D-vitamint szednek, akkor kisebb eséllyel alakul ki náluk vastagbélrák.
2011-ben a kutatók újra elemezték ezeket az eredményeket és ők is azt találták, hogy azoknál a nőknél, akik kalcium és D-vitamin kiegészítőket szedtek, 17%-kal csökkent a vastagbélrák kialakulásának kockázata. Megállapították, hogy a D-vitamin kiegészítők extra adag védelmet nyújtottak e ráktípussal szemben.
Egy másik vizsgálat is rámutatott arra, hogy a D-vitamin szintje és a vastagbélrák kialakulási esélye fordítottan aránylanak egymáshoz. Azt találták, hogy az embereknek, akiknek a D-vitamin szintjük a szervezetben magas volt, 50%-kal kisebb esélyük volt arra, hogy kialakuljon náluk a végbélrák, valaminz 23%-kal kisebb eséllyel jelentkezett náluk vastagbélrák. A végbélrák és a D-vitamin szint között tehát szorosabb a kapcsolat, mint a vastagbélrák és a D-vitamin között.
 

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>