A D-vitamin és a vastagbélrák

2014.03.04 08:24

A vastagbélrák egy igen komoly daganatos betegség, ami nagyon sok esetben jár halállal, ezért nagyon fontos, hogy megelőzzük a problémát. A kutatások azt találták, hogy a D-vitaminnak ebben igen fontos szerepe lehet.

A vastagbélrák megelőzése D-vitaminnal
Nagyon sok olyan kutatás létezik, ami összekapcsolja a D-vitamint a vastag- és végbélrák kialakulásával és megelőzésével. Ezek a tanulmányok azt mutatják, hogy a D-vitamin védő hatásának köszönhetően segíthet a kolorektális rák megelőzésében.
Egy 2006-os vizsgálat során kimutatták, hogy a menopauza utáni nők, ha naponta 1000 mg kalciumot és 400 NE D-vitamint szednek, akkor kisebb eséllyel alakul ki náluk vastagbélrák.
2011-ben a kutatók újra elemezték ezeket az eredményeket és ők is azt találták, hogy azoknál a nőknél, akik kalcium és D-vitamin kiegészítőket szedtek, 17%-kal csökkent a vastagbélrák kialakulásának kockázata. Megállapították, hogy a D-vitamin kiegészítők extra adag védelmet nyújtottak e ráktípussal szemben.
Egy másik vizsgálat is rámutatott arra, hogy a D-vitamin szintje és a vastagbélrák kialakulási esélye fordítottan aránylanak egymáshoz. Azt találták, hogy az embereknek, akiknek a D-vitamin szintjük a szervezetben magas volt, 50%-kal kisebb esélyük volt arra, hogy kialakuljon náluk a végbélrák, valaminz 23%-kal kisebb eséllyel jelentkezett náluk vastagbélrák. A végbélrák és a D-vitamin szint között tehát szorosabb a kapcsolat, mint a vastagbélrák és a D-vitamin között.