A D-vitamin és a tuberkulózis 1.

2014.08.12 11:23

A legtöbb tanulmány, amit a tuberkulózis megelőzésének vizsgálatára végeztek megállapította, hogy a D-vitamin szint is jelentősen befolyásolja a TBC kialakulásának vagy aktivizálódásának kockázatát.
A kutatók úgy vélik, hogy az alacsony D-vitamin szint fokozza a kockázatát a TBC fertőzés kialakulásának. Egy vizsgálat során az orvosok azt is vizsgálták, hogy az aktív tuberkulózis milyen esetekben képes terjedni és kiderült, hogy azok sokkal gyakrabban kappják el e fertőző betegséget, akiknek vérükben elégtelen a D-vitamin koncentrációja. A legmagasabb D-vitamin szinttel bíró személyeknél a legkisebb esélye a TBC elkapásának, kialakulásának és aktiválásának.
Egyes tanulmányok arra is rávilágította, hogy a napfénynek való kitettség is nagymértékben befolyásolja a TBC kialakulását. Brit kutatók kimutatták, hogy a kis mennyiségű napfénynek való kitettség, például télen, megsokszorozza a TBC-s betegek számát. Nyáron sokkal kevesebb ilyen fertőzéssel kell sámolni, mivel a napfényből szintetizált D-vitamin hatékonyan képes megvédeni a szervezetet a TBC-től.
Több tanulmány igazolta azt tehát, hogy a TBC hajlamosabban jelenik meg abban a szervezetben, amelyben a D-vitamin szintje alacsonyabb, azonban még további vizsgálatok szükségesek annak megállapítására, hogy a D-vitamin kiegészítés valóban és közvetlenül segíthet-e megelőzni a tuberkulózis kialakulását.