A D-vitamin és a vastagbélrák

2014.06.11 08:43

Egy kanadai vizsgálat jelenleg arra törekszik, hogy megállapítsa a D-vitamin pótlás vbiztonságát és hatékonyságát a vastagbélrákos egyénes esetében. Van ugyanis nagy mennyiségű bizonyíték, ami azt sugallja, hogy a D-vitamin fontos szerepet játszik a colorectalis rák kiialakulásában. Sőt ez a ráktípus a ráknak az első formája, amely esetében ki lehet mutatni a D-vitaminnal való kapcsolatát.
Az InspireHealth jelenleg még keresi azokat a résztvevőket, akik Kanadában élnek és akiknél a vastag- vagy végbélrák a 4. szakaszba ért. Egy 28 hónapos vizsgálatra készülnek a kutatók.
A kutatás egy randomizált, nem-vak vizsgálatból fog állni. A kezelt csoport résztvevői naponta 10000 NE D-vitamint kapnak naponta, a kontroll csoport csupán placebot, de náluk is ott lesz a szokásos napi D-vitamin pótlásuk. Az egész tanulmány során a résztvevők esetében rendszeresen végeznek laboratóriumi vizsgálatokat. Ezek között szerepel majd a D-vitamin szintjének ellenőrzése is. A vizsgált csoport esetében igyekeznek fenntartani a D-vitamin koncentrációját 80 és 100 ng/ml között.
Az InspireHealth kutatói remélik, hogy a D-vitamin terápiás hatása kimutatható lesz azoknál a betegeknél, akik vastag- vagy végbélrákban szenvednek. Ehhez azonban még sok kutatást kell végezni, azonban az előzetes vizsgálatok pozitív eredményekről számoltak be, így van ok a reményre.
A D-vitamin pótlás egyébként az egészséges személyeknél is létfontosságú.