Egyre több doki szed D-vitamint

2014.07.02 17:31

A Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics legújabb kutatásai szerint a D-vitamin kiegészítők használata megnőtt az egészségügyi szakemberek körében az elmúlt években, ez a növekedés pedig jól tükrözi a D-vitamin kutatás növekedését is. A kutatók adatokat gyűjtöttek a Nurses’ Health Studyból (NHS) valamint az Health Professionals Follow-up Studyból (HPFS).
Az NSH 1976-ban indult, ahová 121.700 ápolónő adatai kerültek fel. Az adatbázisban szerepel a nővérek táplálkozási adatai, fizikai aktivitásuk és egyéb olyan életmódbeli tényezők is, melyek szorosan kapcsolódnak egészségi állapotukhoz, illetve meglévő betegségeihez. A tanulmányban a résztvevőket kérdőívek segítégével diagnosztizálták.
A HPFS 1986-ban indult, mely során 51529 férfi egészségügyi szakember adatait vették fel. A tanulmányban résztvevők - ahogy az eéőző adatbázisban is - kétévente adják le az adataikat, azért, hogy segítsék kollégáikat annak megértésében, hogy milyen táplálkozási tényezők milyen kapcsolatban állnak az olyan betegségekkel, mint a rák és a szívbetegség.
A jelenlegi tanulmányban Dr. Hyun Ja Kim és munkatársai azt vizsgálták, hogy a D-vitamin kiegészítők hasznűlata hogyan változott két évtized alatt. Megnézték a válaszokat és azt találták, hogy 1990 óta a D-vitamin használata jelentősen növekedett. Ez azzal is magyarázható, hogy a kutatások egyre gyakrabban világítottak rá arra, hogy a D-vitaminnal milyen fontos szerepe van a jó egészségi állapot fenntartásában.