A D-vitamin és egy bizonyos fehérje kölcsönhatásba léphet egymással a TBC esetében

2014.09.10 08:26

A legújabb kutatások szerint a D-vitamin szintjé szükséges lehet egy speciális fehérje termelődéséhez, ami képes megvédeni a szervezetet a tuberkulózis baktériumokkal szemben.
A tuberkulózis egy fertőző betegség, amelyet baktériumok okoznak és főként a tüdőre vn rossz hatással. A TBC a levegőben terjed, a köhögés indítja útjára a baktériumokat. A TBC lehet aktív vagy inaktív. Amikor egy alvó TBC-vel megfertőződik valaki, akkor lehet, hogy nem lesz beteg, és lehet, hogy a betegség csak akkor alakul ki, amikor a tuberkulózis elszaporodott és már nem lehet megállítani.
A hagyományos gyógyásat korábban UV-sugárzással gyógyította a TBC-t, ám az orvosok sokáig nem hitték el, hogy ez tényleg hatékony gyógymód, azonba a kutatásaikból kiderült, hogy az UV-sugarak képesek D-vitamint előállítani a bőrben, ami szerepet játszhat a tuberkulózis kezelésében.
Most az University of California kutatói azt fedezték fel, hogy egy fehérje, az interleukin-32 kulcsszerepet játszik a TBC megelőzésében. Ez a fehérje segít leküzdeni a szunnyadó bktériumokat. Ez a fehérje pedig a D-vitamin hatására szabadul fel a szervezetben. A kutatók megállapították azt is, hogy e fehérje nem máködött megbízhatóak, amikor az egyén szervezetében kevés volt a D-vitamin, csak akkor, amikor ezt a vitamint megfelelően pótolták. Éppen ezért a D-vitamin közvetve is fontos szerepet játszik a TBC megelőzésében.