Blog

A D-vitamin csökkenti a tüdőrák kockázatát

2015.06.02 17:13

Egy új meta-elemzés azt sugallja, hogy a magas D-vitamin szint képes csökkenteni a tüdőrák kockázatát. Kutatások bizonyították, hogy a D-vitamin véd a rákkal szemben az antiproliferatív hatásain keresztül, illetve azért, mert képes elindítani a rákos sejtek apoptóziást, vagyis programozott sejhalálást. Egyelőre azonban kevés kutatás foglalkozott a D-vitamin és a tüdőrák kapcsolatával.
Az állatkísérletek az találták, hogy a D-vitamin gátolja a rák terjedését a tüdőből a más szervek felé. Több tanulmány van, ami megvizsgálta, hogy a D-vitamin képes csökkenteni a tüdőrák kockázatát, illetve, minimalizálni a rák szaporodását.
A mostani vizsgált pedig azt tisztázta, hogy pontosan milyen kapcsolat van a D-vitamin és a tüdőrák között. A közelmúltban 12 vizsgált meta-analízisét folytatták le 288.778 személyen. A kutatók megállapították, hogy a magas D-vitamin szint esetében 16%-kal csökkent a kockázata a fejlődő tüdőráknak. A legmagasabb D-vitamin szinttel bíró személyek esetében 17%-kal kisebb volt a tüdőrák kialakulásának esélye, mint azoknál, akiknek legalacsonyabb volt a D-vitamin szintje. Tehát a D-vitamin egyértelműen képes csökkenteni a tüdőrák megjelenését.
Azonban a metaanalízisen túl szükség van még további vizsgálatokra, melyek ezeket az eredményeket képesek alátámasztani, megerősíteni, illetve ha szükséges, akkor információkkal kiegészíteni.

A látás és a D-vitamin

2015.05.05 20:29

A Neurobiology of Aging folyóiratban nemrégiben megjelent egy tanulmány, ami azt sugalja, hogy a D-vitamin képes megakadályozni a látásromlást és a vakságot az idősebb felnőttek esetében. Az University College of London kutatói megvizsgálták, hogy a D-vitamin milyen módon képes a korral járó változásokat leküzdeni az idős egereknél. Az eregeket pórsáfrányolajjal és D-vitamin kivonatokkal fecskendezték. Az eredményeket összevetették egy másik csoporttal, ahol a patkányok csak placebot kaptak.
A kutatók azt találták, hogy a D-vitaminnal kezelt egereknél kevesebb volt a makrofág sejtek száma, ami összefüggésbe hozható a gyulladásokkal. A kezelt egereknél ezenfelül kisebb volt a szemben az amiloid béta-fehérje koncentrációja is, ami viszont nagy mennyiségben van jelen az Alzheimer-kóros semélyeknél.
A tanulmány szerzői azt állítják, hogy a látásfunkció jelentősen javult azoknál az egereknél, akik D-vitamin pótlást kaptak, míg a placebo csoportnál az eredmények nem változtak. A felesleges amiloid béta sejtek és a makrofágok gyulladásokat okozhatnak, amelyek hozzájáruéhatnak a korral járó degenerációhoz, ami a leggyakoribb oka az idősek esetében a vakságnak. Azonban ezt nagyon szépen ki lehet küszöbölni a D-vitamin segítségével.
A legjobb, ha naponta legalább 800-1200 NE D-vitamin fogyasztunk, mert ezzel már lehet késleltetni a látásromlást. Felnőtt és idős korban a D-vitamin kiegészítők fogyasztása fokozottan ajánlott, mivel ezekben az esetekben a D-vitamin hiányra még nagyobb az esély.

A peszticidek és a D-vitamin

2015.04.04 12:04

Egy tanulmány megállapította, hogy a peszticidek esetlegesen csökkenthetik a D-vitamin szintet az egyéneknél. A kutatás, ami a PlosOne folyóiratban jelent meg, megállapította, hogy az embereknél, akiknél magas a klórtartalmú peszticidek arány, mint például a DDT, azoknál alacsony a D-vitamin koncentrációja.
Az előzetes állatkísérletek arra is rávilágítottak, hogy a D-vitamin hiány tartósan összefüggésben áll ezekkel a szermaradékokkal, de az emberi vizsgálatoknak ezeket az eredményeket egyelőre még meg kell erősíteniük.
Az alacsony dózisú szerves klór összefüggésben áll az olyan idült betegségekkel, mint a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a metabolikus szindróma. Az amerikai-koreai kutatócsoport 1275 felnőttet vizsgált meg.
A kutatók 7 különböző peszticid jelenlétét vizsgálták. Három közülük növényvédő szer, mint a DDT, amelyek szignifikáns fordított összefüggést mutattak az egyének D-vitamin szintjével kapcsolatban. A D-vitamin szintjét tehát nagymértékben csökkentik ezek a peszticidek, további kockázti tényezőkként pedig az életkor, a stresszint és a BMI-index szerepel.
A szerzők kiemelték, hogy más vegyi anyagok is lehetnek, amelyek negatívan befolyásolják a D-vitamin szinjét, éppen ezért a jövőben még több kutatásra van szükség. Figyelmebe véve, hogy a D-vitamin hiánya súlyos betegségeket okozhat, a vegyi anyagoknak való erős kitettség is lehet az egyik oka a D-vitamin hiánynk, így ezeknek a betegségeknek is.

Elegendő D-vitamint kapnak a koraszülöttek a kórházakban?

2015.03.30 20:44

Egy nemrégiben megjelent tanulmány a Journal of Paediatrics and Child Health folyóiratban megállapította, hogy a standardizált táplálkozási protokollok hatásosak voltak, mivel sikerült felhívni a figyelmet arra, hogy milyen fontos, hogy a koraszülötteknél biztosítva legyen a megfelelő D-vitamin szint. A koraszülötteknél ugyanis magas a D-vitamin-hiány előfordulási aránya. A D-vitamin azonban döntő szerepet játszik annak biztosításában, hogy a csecsemő normálisan növekedhessen és fejlődhessen.
Egyes kutatások azt találták, hogy az alacsony D-vitamin szint csecsemőkorban hozzákapcsolódik a a károsodott nyelvi fejlődés, az allergiák kialakulásának és a légzési distressz szindróma magas kockázatához, amelyek az első számú halálok a koraszülött babáknál.
A tanulmány azt találta, hogy a 2014-ben a koraszülöttek 64%-a volt D-vitamin hiányos a születéskor, ugyanakkor csak 35%-uk maradt D-vitamin hiányos a kórház elhagyása után. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a D-vitamin-pótlás a koraszülött babáknál, akik a kórházban tartózkodtak, nem volt megfelelő a legtöbb a csecsemőnél.
Egy nemrégiben készült tanulmány során a kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy milyen fontos a D-vitamin pótlása a csecsemőknél, különösen azoknál, akiknél koraszülésről van szó. Ennek köszönhetően megszületett egy protokoll, ami nagy hangsúlyt helyez a D-vitamin pótlására a koraszülötteknél és a csecsemőknél. A D-vitamin szintje ekkor átlagosan 18,4 ng/ml és 29,2 ng/ml között volt.

A HIV és a D-vitamin

2015.01.30 08:26

A humán immundeficiencia vírus (HIV) okozza a szerzett immunhiányos szindrómát (AIDS), melynek következtében az immunrendszer vészesen legyengül, ami életveszéles fertőzések megjelenését teszi lehetővé. A Földön körülbelül 33 millió ember él, akik HIV-vel fertőzöttek. A legmagasabb arányban Afrikában vannak ezek a betegek. Évente 22.000 ember hal meg az AIDS miatt. Az AIDS elsődleges kockázati tényezője a HIV vírus, ami általában védekezés nélküli nemi érintkezés vagy a kábítószerhasználat alatti tűcsere során kerül be az egyén szervezetébe.
Egy kutatás arról számolt be, hogy a napfénynek való túlzott kitettség csökkentésével az AIDS progresszióját 33%-kal lehet csökkenteni. Azonban ezek az eredmények egyelőre statisztikailag nem szignifikánsak.

Tanzániában a terhes nőket, akik HIV-vel fertőzöttek öt éve egy kutatócsoport megvizsgálta. Az alábbi megállapításokra jutottak:
-A magasabb D-vitamin szint csökkenti a HIV progresszióját.
-Azoknál a nőknél, akiknek D-vitamin szintje 32 ng/ml felett van, 25%-kal alacsonyabb a betegség progressziója.
-A magas D-vitamin szintnél a halálozás kockázata is jelentősen kisebb.

A D-vitamin tehát igen hasznos az AIDS-ben szenvedőknek, mivel:
-csökkenti a csontok ásványi anyag-veszteségét és a csontritkulás kockázatát
-javítja az immunrendszer állapotát, mivel fokozza azon fehérjék termelődését, amelyek segítenek felvenni a küzdelmet a baktériumokkal és a vírusokkal szemben.
-csökkenti a gyulladásokat
-javítja az izmok erejét
-javítja a vércukorszintet és csökkenti a cukorbetegség kockázatát is.

A D-vitamin-hiány fokozza a depresszív hangulatot a főiskolai hallgatóknál

2015.01.09 11:38

Egy nemrégiben megjelent tanulmány a Nutrients folyóiratban azt találta, hogy a D-vitamin alacsony szintje negatívan befolyásolja a depresszióhoz társuló hangulatokat az egészséges főiskolai hallgatók esetében.
A depresszió gyakori mentális probléma a főiskolai hallgatók körében. A főiskolai hallgatók ugyanis gyakran túlterheltnek és magányosnak érzik magukat, mert lehet, hogy életükben először élnek egyedül, illetve nehéz lehet alkalmazkodniuk egy új menetrendhez. Egy orsázgos felmérés szerint a hallgatók 30%-a tapasztalja meg e depresszív érzéseket tanulmányaik alatt.
A kutatók most a magas depresszió arányát összefüggésbe hozták a D-vitamin hiánnyal, A kutatók feltételezik, hogy a D-vitamin hiánya a hangulatingadozásokhoz is nagymértékben hozzájárul.
A D-vitamin segít szabályozni tirozin-hidroxiláz mennyiségét a szervezetben, ami egy olyan enzim, melyet felhasználunk az epinefrin, dopamin, norepinefrin hormonok előállításához. Ezek a hormonok egészséges mennyiségben elengedhetetlenek a hangulat szabályozásához, a stresszint csökkentéséhez, illetve a megfelelő mennyiségá energia előállításához. Azonban, ha a szervezetben nincs elegendő D-vitamin, akkor ezeket a hormonokat nem tudjuk szintetizálni, aminek hatására nem lesz semmi, amitől a hangulatunk pozitív irányba lendülhetne fel.
A kutatás megállapította, hogy a 19-25 éves korosztály esetében ha a D-vitamin szinte nem éri el a 32 ng/ml-t, akkor komolya eséllyel kell megküzdeniük a negatív hangulattal.

A D3-vitamin előnyei 1.

2014.11.27 08:27

A kolekalciferol egy zsírban oldódó vitamin, ami a természetben is megtalálható különféle élelmiszerekben, például a tojássárgájában, tej és tejtermékekben, a halolajban, valamint az egyéb saját nevelésű zöldségekben. Figyelembe véve azt a tényt, hogy a D-vitamint a szervezetünk napfény hatására is képes előállítani, ezért sok esetben hívják ezt napfény vitaminnak is. A kolekalciferol elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű kalcium és foszfor legyen a véráramba, ezenfelül elősegíti a kalcium beépülését a csontokba és a fogakba, így a D-vitamin a csontok és fogak egészségéhez is nagymértékben hozzájárul.

A D-vitamin sajátosságai
Mivel ma már nagyon sokan vannak azok, akik D3-vitamin hiányban szenvednek, ezért nagyon fontos tisztázni, hogy milyen sajátosságai vannak ennek a vitaminnak, hogy ösztönözzük az embereket, hogy ha a napfény segítségével nem tudnak hozzájjutni, akkor legalább szedjenek D-vitaminos kiegészítőket.

-A D3-vitaminnak igen erős zsírégető képessége is van, amit ritkán említenek meg, ugyanis ahhoz, hogy a szervezetben a kolekalciferol használható legyen, ahho a májnak, a vesének át kell ezt az anyagot alakítani kalcitriollá, ez ugyan két egyszerű lépésben történik, de mégis igen sok energia kell hozzá, tehát: a D3-vitamin részt vesz a zsírégetésben is.

-A kalcitriol vagy bioaktív D3-vitamin valójában egy anabolikus szteroid hormon, ami gyakorlatilag a családi gének 10%-ának a működését befolyásolja (tehát csaknem kétezer gént működéséért felelős). Ezenfelül fontos szerepe van a vitamin anyagcsere beállításában.
 

A hepatitis B és a D-vitamin

2014.11.18 08:42

A Clinical Gastroenterology and Hepatology új tanulmánya megállapította, hogy az alacsony D-vitamin státusz nem független tényező a krónikus hepatitis B esetében kialakuló nemkívánatos klinikai események esetében.
Csak az Egyesült Államokban mintegy 1,25 millió embert érint a hepatitis B, amely sokszor egy olyan fertőzést eredményez, mely néhány hónapon belül gyógyítható. Azonban bizonyos esetekben az emberek nem képesek megszabadulni ettől a fertőzéstől, ekkor válik a betegség krónikussá. A krónikus hepatitis B pedig cirózishoz és májrákhoz vezethet. A cirózis a máj megkeményedését jelenti, a máj el kezd hegesedni, végül teljesen leáll a működése.
Egy kutatás, amelyet a D-vitamin és a krónikus hepatitis B kapcsolatát vizsgálandó végeztek megállapították, hogy a D-vitamin fontos szerepet játszik abban, hogy a hepatitis B ne válljon krónikussá, illetve a már krónikussá vált hepatitis B esetében a D-vitamin segít megakadályozni a komolyabb szövődményeket.
Egy nemrégiben készült tanulmány 426 krónikus hepatitis B-ben szenvedő embert figyelt meg 13 éven át és értékelte a D-vitamin szintjüket. A kutatók megmérték a betegek D-vitamin szintjét a vizsgálat kezdetekor és megállapították, hogy az esetek 82%-ban tapasztalható D-vitamin-hiány. A vizsgálat során az is kiderült, hogy a klinikai események sokkal kisebb arányban jelentkeztek azoknál, akiknél magasabb volt a D-vitamin szint, mint azoknál, akiknél nem.

A D-vitamin, a Parkinson-kór és a sabadtéri aktivitás

2014.10.25 22:01

A Journal of Zhejiang University Science folyóiratban megjelent új kutatás megállapította, hogy a magas D-vitamin bevitel hozzájárul a magas szabadtéri aktivitáshoz, ami csökkenti a Parkinson-kór kockázatát.
A Parkinson-kór egy neurodegeneratív betegség, az idegrendszer egy olyan állapota, amely során mozgással kapcsolatos tünetek jelentkeznek, például remegés, a mozgás lassúsága, illetve járási nehézség.
A Parkinson-krban szenvedő betegeknél gyakrn tapasztalható az alacsony csontsűrűség és az elesések és törések gyakorisága is. Emiatt a D-vitamin kutatás el kezdett összpontosítani a D-vitamin fogyasztásra és arra, hogy a D-vitaminnal hogyan lehet csökkenteni a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát.
Az utóbbi idpben Kínában egy kontroll vizsgálatot végeztek el, amely azt vizsgálta, hogy a D-vitamin miként hozható összefüggésbe a D-vitamin bevitellel, a szabadtéri tevékenységgel, illetve, hogy miként befolyásolja a Parkinson-kór kockázatát. A kutatók 209 Parkinson-kóros beteget és 210 egészséges személyt vizsgáltak. Kérdőíveket használtak a szabatéri tevékenység felméréséhez, amit aztán összefüggésbe tudtak hozni a D-vitamin szinttel. Megállapították, hogy a teljes d-vitamin bevitel és a szabadtéri tevékenység egyenesen, míg a Parkinson-kór jelenéte ezekkel fordítottan arányos. Tehát minél több D-vitamint visz be az ember a szervezetébe, annál több időt képes a szabadban eltölteni, illetve annál kisebb az esélye, hogy kialakulna nála a Parkinson-kór.

Az alacsony D-vitamin szint és a látóideg károsodása

2014.10.14 12:40

Egy új tanulmány megállapította, hogy a neuromielitis optica nevű betegségben szenvedő embereknek sokkal alacsonyabb volt a D-vitamin szintjük, mint az egészségeseknek. A tudósok azt is felfedezték, hogy az alacsony D-vitain szint összefüggésbe hoható a rokkantság kialakulásával is.

A neuromyelitis otpica (NMO) egy olyan kóros állapot, amelyben a látóideg és a gerincvelő gyulladttá válik és megsérül. A betegség kialakulásának számos különböző oka van, és egyelőre nincsen ismert gyógymód rá. Bizonyos esetekben a neuromyelitis otpicát autoimmunrnedszeri betegségnek is tekintik, amikor az immunrendszer tévedésből megtámad egy olyan fehérjét, ami fontos a látóideg és a gerincvelő helyes működése szempontjából.

Nagy méretű szakirodalom van már, ami azt mutatja, hogy az utoimmun betegeknél sokkal alacsonyabb a D-vitamin szint, mint az egészségeseknél, ezenfelül már több vizsgálat igazolta azt is, hogy a D-vitamin szintje összefüggésben áll a fogyatékosággal kapcsolatos betegségekkel is, ezért egy kutatócsoport azt kezdte el vizsgálni, hogy milyen kapcsolat lehet az autoimmun betegségként definiál NMO és a D-vitamin szintje. Vérmintákat gyűjtöttek, amiből összehasonlították a résztvevők D-vitamin szintjét és az eredmények azt mutatták, hogy az MNO-s betegeknél a D-vitamin szintje sokkal alacsonyabb volt, mint azoknál a résztvevőknél, akik teljesen egészségesek voltak.

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>