A hepatitis B és a D-vitamin

2014.11.18 08:42

A Clinical Gastroenterology and Hepatology új tanulmánya megállapította, hogy az alacsony D-vitamin státusz nem független tényező a krónikus hepatitis B esetében kialakuló nemkívánatos klinikai események esetében.
Csak az Egyesült Államokban mintegy 1,25 millió embert érint a hepatitis B, amely sokszor egy olyan fertőzést eredményez, mely néhány hónapon belül gyógyítható. Azonban bizonyos esetekben az emberek nem képesek megszabadulni ettől a fertőzéstől, ekkor válik a betegség krónikussá. A krónikus hepatitis B pedig cirózishoz és májrákhoz vezethet. A cirózis a máj megkeményedését jelenti, a máj el kezd hegesedni, végül teljesen leáll a működése.
Egy kutatás, amelyet a D-vitamin és a krónikus hepatitis B kapcsolatát vizsgálandó végeztek megállapították, hogy a D-vitamin fontos szerepet játszik abban, hogy a hepatitis B ne válljon krónikussá, illetve a már krónikussá vált hepatitis B esetében a D-vitamin segít megakadályozni a komolyabb szövődményeket.
Egy nemrégiben készült tanulmány 426 krónikus hepatitis B-ben szenvedő embert figyelt meg 13 éven át és értékelte a D-vitamin szintjüket. A kutatók megmérték a betegek D-vitamin szintjét a vizsgálat kezdetekor és megállapították, hogy az esetek 82%-ban tapasztalható D-vitamin-hiány. A vizsgálat során az is kiderült, hogy a klinikai események sokkal kisebb arányban jelentkeztek azoknál, akiknél magasabb volt a D-vitamin szint, mint azoknál, akiknél nem.