A D-vitamin, a Parkinson-kór és a sabadtéri aktivitás

2014.10.25 22:01

A Journal of Zhejiang University Science folyóiratban megjelent új kutatás megállapította, hogy a magas D-vitamin bevitel hozzájárul a magas szabadtéri aktivitáshoz, ami csökkenti a Parkinson-kór kockázatát.
A Parkinson-kór egy neurodegeneratív betegség, az idegrendszer egy olyan állapota, amely során mozgással kapcsolatos tünetek jelentkeznek, például remegés, a mozgás lassúsága, illetve járási nehézség.
A Parkinson-krban szenvedő betegeknél gyakrn tapasztalható az alacsony csontsűrűség és az elesések és törések gyakorisága is. Emiatt a D-vitamin kutatás el kezdett összpontosítani a D-vitamin fogyasztásra és arra, hogy a D-vitaminnal hogyan lehet csökkenteni a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát.
Az utóbbi idpben Kínában egy kontroll vizsgálatot végeztek el, amely azt vizsgálta, hogy a D-vitamin miként hozható összefüggésbe a D-vitamin bevitellel, a szabadtéri tevékenységgel, illetve, hogy miként befolyásolja a Parkinson-kór kockázatát. A kutatók 209 Parkinson-kóros beteget és 210 egészséges személyt vizsgáltak. Kérdőíveket használtak a szabatéri tevékenység felméréséhez, amit aztán összefüggésbe tudtak hozni a D-vitamin szinttel. Megállapították, hogy a teljes d-vitamin bevitel és a szabadtéri tevékenység egyenesen, míg a Parkinson-kór jelenéte ezekkel fordítottan arányos. Tehát minél több D-vitamint visz be az ember a szervezetébe, annál több időt képes a szabadban eltölteni, illetve annál kisebb az esélye, hogy kialakulna nála a Parkinson-kór.