A HIV és a D-vitamin

2015.01.30 08:26

A humán immundeficiencia vírus (HIV) okozza a szerzett immunhiányos szindrómát (AIDS), melynek következtében az immunrendszer vészesen legyengül, ami életveszéles fertőzések megjelenését teszi lehetővé. A Földön körülbelül 33 millió ember él, akik HIV-vel fertőzöttek. A legmagasabb arányban Afrikában vannak ezek a betegek. Évente 22.000 ember hal meg az AIDS miatt. Az AIDS elsődleges kockázati tényezője a HIV vírus, ami általában védekezés nélküli nemi érintkezés vagy a kábítószerhasználat alatti tűcsere során kerül be az egyén szervezetébe.
Egy kutatás arról számolt be, hogy a napfénynek való túlzott kitettség csökkentésével az AIDS progresszióját 33%-kal lehet csökkenteni. Azonban ezek az eredmények egyelőre statisztikailag nem szignifikánsak.

Tanzániában a terhes nőket, akik HIV-vel fertőzöttek öt éve egy kutatócsoport megvizsgálta. Az alábbi megállapításokra jutottak:
-A magasabb D-vitamin szint csökkenti a HIV progresszióját.
-Azoknál a nőknél, akiknek D-vitamin szintje 32 ng/ml felett van, 25%-kal alacsonyabb a betegség progressziója.
-A magas D-vitamin szintnél a halálozás kockázata is jelentősen kisebb.

A D-vitamin tehát igen hasznos az AIDS-ben szenvedőknek, mivel:
-csökkenti a csontok ásványi anyag-veszteségét és a csontritkulás kockázatát
-javítja az immunrendszer állapotát, mivel fokozza azon fehérjék termelődését, amelyek segítenek felvenni a küzdelmet a baktériumokkal és a vírusokkal szemben.
-csökkenti a gyulladásokat
-javítja az izmok erejét
-javítja a vércukorszintet és csökkenti a cukorbetegség kockázatát is.