Elegendő D-vitamint kapnak a koraszülöttek a kórházakban?

2015.03.30 20:44

Egy nemrégiben megjelent tanulmány a Journal of Paediatrics and Child Health folyóiratban megállapította, hogy a standardizált táplálkozási protokollok hatásosak voltak, mivel sikerült felhívni a figyelmet arra, hogy milyen fontos, hogy a koraszülötteknél biztosítva legyen a megfelelő D-vitamin szint. A koraszülötteknél ugyanis magas a D-vitamin-hiány előfordulási aránya. A D-vitamin azonban döntő szerepet játszik annak biztosításában, hogy a csecsemő normálisan növekedhessen és fejlődhessen.
Egyes kutatások azt találták, hogy az alacsony D-vitamin szint csecsemőkorban hozzákapcsolódik a a károsodott nyelvi fejlődés, az allergiák kialakulásának és a légzési distressz szindróma magas kockázatához, amelyek az első számú halálok a koraszülött babáknál.
A tanulmány azt találta, hogy a 2014-ben a koraszülöttek 64%-a volt D-vitamin hiányos a születéskor, ugyanakkor csak 35%-uk maradt D-vitamin hiányos a kórház elhagyása után. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a D-vitamin-pótlás a koraszülött babáknál, akik a kórházban tartózkodtak, nem volt megfelelő a legtöbb a csecsemőnél.
Egy nemrégiben készült tanulmány során a kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy milyen fontos a D-vitamin pótlása a csecsemőknél, különösen azoknál, akiknél koraszülésről van szó. Ennek köszönhetően megszületett egy protokoll, ami nagy hangsúlyt helyez a D-vitamin pótlására a koraszülötteknél és a csecsemőknél. A D-vitamin szintje ekkor átlagosan 18,4 ng/ml és 29,2 ng/ml között volt.