A peszticidek és a D-vitamin

2015.04.04 12:04

Egy tanulmány megállapította, hogy a peszticidek esetlegesen csökkenthetik a D-vitamin szintet az egyéneknél. A kutatás, ami a PlosOne folyóiratban jelent meg, megállapította, hogy az embereknél, akiknél magas a klórtartalmú peszticidek arány, mint például a DDT, azoknál alacsony a D-vitamin koncentrációja.
Az előzetes állatkísérletek arra is rávilágítottak, hogy a D-vitamin hiány tartósan összefüggésben áll ezekkel a szermaradékokkal, de az emberi vizsgálatoknak ezeket az eredményeket egyelőre még meg kell erősíteniük.
Az alacsony dózisú szerves klór összefüggésben áll az olyan idült betegségekkel, mint a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a metabolikus szindróma. Az amerikai-koreai kutatócsoport 1275 felnőttet vizsgált meg.
A kutatók 7 különböző peszticid jelenlétét vizsgálták. Három közülük növényvédő szer, mint a DDT, amelyek szignifikáns fordított összefüggést mutattak az egyének D-vitamin szintjével kapcsolatban. A D-vitamin szintjét tehát nagymértékben csökkentik ezek a peszticidek, további kockázti tényezőkként pedig az életkor, a stresszint és a BMI-index szerepel.
A szerzők kiemelték, hogy más vegyi anyagok is lehetnek, amelyek negatívan befolyásolják a D-vitamin szinjét, éppen ezért a jövőben még több kutatásra van szükség. Figyelmebe véve, hogy a D-vitamin hiánya súlyos betegségeket okozhat, a vegyi anyagoknak való erős kitettség is lehet az egyik oka a D-vitamin hiánynk, így ezeknek a betegségeknek is.