A D-vitamin-hiány fokozza a depresszív hangulatot a főiskolai hallgatóknál

2015.01.09 11:38

Egy nemrégiben megjelent tanulmány a Nutrients folyóiratban azt találta, hogy a D-vitamin alacsony szintje negatívan befolyásolja a depresszióhoz társuló hangulatokat az egészséges főiskolai hallgatók esetében.
A depresszió gyakori mentális probléma a főiskolai hallgatók körében. A főiskolai hallgatók ugyanis gyakran túlterheltnek és magányosnak érzik magukat, mert lehet, hogy életükben először élnek egyedül, illetve nehéz lehet alkalmazkodniuk egy új menetrendhez. Egy orsázgos felmérés szerint a hallgatók 30%-a tapasztalja meg e depresszív érzéseket tanulmányaik alatt.
A kutatók most a magas depresszió arányát összefüggésbe hozták a D-vitamin hiánnyal, A kutatók feltételezik, hogy a D-vitamin hiánya a hangulatingadozásokhoz is nagymértékben hozzájárul.
A D-vitamin segít szabályozni tirozin-hidroxiláz mennyiségét a szervezetben, ami egy olyan enzim, melyet felhasználunk az epinefrin, dopamin, norepinefrin hormonok előállításához. Ezek a hormonok egészséges mennyiségben elengedhetetlenek a hangulat szabályozásához, a stresszint csökkentéséhez, illetve a megfelelő mennyiségá energia előállításához. Azonban, ha a szervezetben nincs elegendő D-vitamin, akkor ezeket a hormonokat nem tudjuk szintetizálni, aminek hatására nem lesz semmi, amitől a hangulatunk pozitív irányba lendülhetne fel.
A kutatás megállapította, hogy a 19-25 éves korosztály esetében ha a D-vitamin szinte nem éri el a 32 ng/ml-t, akkor komolya eséllyel kell megküzdeniük a negatív hangulattal.