A látás és a D-vitamin

2015.05.05 20:29

A Neurobiology of Aging folyóiratban nemrégiben megjelent egy tanulmány, ami azt sugalja, hogy a D-vitamin képes megakadályozni a látásromlást és a vakságot az idősebb felnőttek esetében. Az University College of London kutatói megvizsgálták, hogy a D-vitamin milyen módon képes a korral járó változásokat leküzdeni az idős egereknél. Az eregeket pórsáfrányolajjal és D-vitamin kivonatokkal fecskendezték. Az eredményeket összevetették egy másik csoporttal, ahol a patkányok csak placebot kaptak.
A kutatók azt találták, hogy a D-vitaminnal kezelt egereknél kevesebb volt a makrofág sejtek száma, ami összefüggésbe hozható a gyulladásokkal. A kezelt egereknél ezenfelül kisebb volt a szemben az amiloid béta-fehérje koncentrációja is, ami viszont nagy mennyiségben van jelen az Alzheimer-kóros semélyeknél.
A tanulmány szerzői azt állítják, hogy a látásfunkció jelentősen javult azoknál az egereknél, akik D-vitamin pótlást kaptak, míg a placebo csoportnál az eredmények nem változtak. A felesleges amiloid béta sejtek és a makrofágok gyulladásokat okozhatnak, amelyek hozzájáruéhatnak a korral járó degenerációhoz, ami a leggyakoribb oka az idősek esetében a vakságnak. Azonban ezt nagyon szépen ki lehet küszöbölni a D-vitamin segítségével.
A legjobb, ha naponta legalább 800-1200 NE D-vitamin fogyasztunk, mert ezzel már lehet késleltetni a látásromlást. Felnőtt és idős korban a D-vitamin kiegészítők fogyasztása fokozottan ajánlott, mivel ezekben az esetekben a D-vitamin hiányra még nagyobb az esély.