A D3-vitamin előnyei 1.

2014.11.27 08:27

A kolekalciferol egy zsírban oldódó vitamin, ami a természetben is megtalálható különféle élelmiszerekben, például a tojássárgájában, tej és tejtermékekben, a halolajban, valamint az egyéb saját nevelésű zöldségekben. Figyelembe véve azt a tényt, hogy a D-vitamint a szervezetünk napfény hatására is képes előállítani, ezért sok esetben hívják ezt napfény vitaminnak is. A kolekalciferol elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű kalcium és foszfor legyen a véráramba, ezenfelül elősegíti a kalcium beépülését a csontokba és a fogakba, így a D-vitamin a csontok és fogak egészségéhez is nagymértékben hozzájárul.

A D-vitamin sajátosságai
Mivel ma már nagyon sokan vannak azok, akik D3-vitamin hiányban szenvednek, ezért nagyon fontos tisztázni, hogy milyen sajátosságai vannak ennek a vitaminnak, hogy ösztönözzük az embereket, hogy ha a napfény segítségével nem tudnak hozzájjutni, akkor legalább szedjenek D-vitaminos kiegészítőket.

-A D3-vitaminnak igen erős zsírégető képessége is van, amit ritkán említenek meg, ugyanis ahhoz, hogy a szervezetben a kolekalciferol használható legyen, ahho a májnak, a vesének át kell ezt az anyagot alakítani kalcitriollá, ez ugyan két egyszerű lépésben történik, de mégis igen sok energia kell hozzá, tehát: a D3-vitamin részt vesz a zsírégetésben is.

-A kalcitriol vagy bioaktív D3-vitamin valójában egy anabolikus szteroid hormon, ami gyakorlatilag a családi gének 10%-ának a működését befolyásolja (tehát csaknem kétezer gént működéséért felelős). Ezenfelül fontos szerepe van a vitamin anyagcsere beállításában.