Az alacsony D-vitamin szint és a látóideg károsodása

2014.10.14 12:40

Egy új tanulmány megállapította, hogy a neuromielitis optica nevű betegségben szenvedő embereknek sokkal alacsonyabb volt a D-vitamin szintjük, mint az egészségeseknek. A tudósok azt is felfedezték, hogy az alacsony D-vitain szint összefüggésbe hoható a rokkantság kialakulásával is.

A neuromyelitis otpica (NMO) egy olyan kóros állapot, amelyben a látóideg és a gerincvelő gyulladttá válik és megsérül. A betegség kialakulásának számos különböző oka van, és egyelőre nincsen ismert gyógymód rá. Bizonyos esetekben a neuromyelitis otpicát autoimmunrnedszeri betegségnek is tekintik, amikor az immunrendszer tévedésből megtámad egy olyan fehérjét, ami fontos a látóideg és a gerincvelő helyes működése szempontjából.

Nagy méretű szakirodalom van már, ami azt mutatja, hogy az utoimmun betegeknél sokkal alacsonyabb a D-vitamin szint, mint az egészségeseknél, ezenfelül már több vizsgálat igazolta azt is, hogy a D-vitamin szintje összefüggésben áll a fogyatékosággal kapcsolatos betegségekkel is, ezért egy kutatócsoport azt kezdte el vizsgálni, hogy milyen kapcsolat lehet az autoimmun betegségként definiál NMO és a D-vitamin szintje. Vérmintákat gyűjtöttek, amiből összehasonlították a résztvevők D-vitamin szintjét és az eredmények azt mutatták, hogy az MNO-s betegeknél a D-vitamin szintje sokkal alacsonyabb volt, mint azoknál a résztvevőknél, akik teljesen egészségesek voltak.