A depresszió és a D-vitamin 1.

2014.04.14 10:36

2012-ben egyes kutatók megállapították, hogy a D-vitamin és a depresszió között párhuzamos lehet vonni: ha a szervezetben alacsony a D-vitamin szintje, akkor nagyobb a kockázata a depresszió kialakulásának.
A vizsgálat kifejezetten a nőknél jelentkező depresszió fajtáit vizsgálta. A kutatók megállapították, hogy a D-vitamin mennyisége fordított arányban áll a depresszió megjelenésével: tehát minél több a D-vitamin a szervezetben, annál kisebb az esélye annak, hogy depresszív állapot vagy betegség alakuljon ki. Azonban, mivel a vizsgálatot kalciummal együtt végezték, így valószínűsíthető az is, hogy a D-vitamin önmagában nem képes hatni a depresszióval szemben, csupán a kalciummal együtt.
Egy hosszú időn át tartó kutatási eredmény szerint a kutatók azonban egyértelműen kimondták, hogy a depresszió tünetei folyamatosan növekedhetnek, ha a szervezetben alacsony a D-vitamin szintje.
A kutatások tehát némiképp ellentmondóak, de nagy részük állítja, hogy a D-vitamin nagymértékben befolyásolja a depresszió kialakulási kockázatát. Ha a szervezetben elegendő mennyiségá D-vitamin található, akkor sokkal kisebb az esélye e betegség megjelenésének.


Tudtad ?
A napnak kitett bőr, mivel így nagy mennyiségű D-vitamin szintetizálódik, nagymértékben javítja a hangulatot és növeli az energiaszintet. Általában már egy kis napozás is jót tesz a hangulatnak és a depressziós emberek is a napfény hatására nyugodtabbnak érzik magukat.