Hogyan keletkezik a D-vitamin?

2013.03.22 20:45

A D3-vitamin egyike a D-vitaminoknak. A másik fajtája a D2-vitamin. Egyiksem pusztán vitamin, hanem előhormon is, amiből a szervezet hormonokat készít. A vitaminok olyan anyagok, amik szükségesek a mindennapi élethez, a hormonok pedig olyan kémiai hírvivők, amik a sejteket biológiai válaszokra ösztönzik. Minden típusú D-vitamint felhasznál a szervezet, de a D3-at és D2-t más forrásból szerzi be.

A D3-vitamin és a napfény
A D3-vitamin vagy kolekalciferol a D-vitamin egy természetes formája. A bőr szintetizálja az UVB sugarak hatására 7-dehirdokoleszterinből. A fotokémiai átalakítás a fény hatására következik be. Mivel a testünk termeli ezt a vitamin, ezért is különös, hogy vitaminnak nevezzük. Persze a D3-vitamin nem tekinthető végeredménynek. A szervezetnek ezt az anyagot tovább kell alakítania, hogy fel tudja használni. A máj a D3-vitaminból 25-hidroxi-d-t készít, tehát hidroxilezi. Ezután a vese alakÍtja az anyagot tovább. A folyamat legvégén 1,25-dihidroxi-D lesz a D-3vitaminból, ami annak már egy aktív formája és a szervezet ebben a formában már képes hasznosítani.

Felhasználása
D-vitaminra szükség van a vér normális foszfor- és kalciumszintjének fenntartásához. Segít a szervezet számára elnyelni a kalciumot, ami lehetővé teszi a csontok erősségét. A D-vitamin segít megvédeni a szervezetet a magas vérnyomás, a csontritkulás, a rák, az autoimmun betegségekkel szemben.