A D-vitamin kölcsönhatásba léphet más vitaminokkal?

2013.04.15 12:29

A népesség közel fele szenved D-vitamin hiányban, pedig ha nem kapunk elegendő D-vitamint, akkor a csontok és izmaink is legyengülhetnek. A D-vitamin ezenfelül számos vitamin és ásványi anyag felszívódásáért felelős, így mindenképp lényeges a fogyasztása.

A D-vitamin kiegészítők
Mivel igen kevés élelmiszer tartalmaz nagy mennyiségben D-vitamint, ezért érdemes azt kiegészítők vagy D-vitaminnal dúsított ételek segítségével bevinni a szervezetbe. A szervezet is képes a napfény hatására D-vitamint előállítani. A felnőtt férfiaknak és nőknek napi 15 mikrogramm D-vitamin van szükségük, hogy egészségesek maradjanak.

Magnézium
A magnézium számos fiziológiai folyamatban részt vesz, így az immunrendszer és az idegrendszer egészségéért is felelős, valamint szabályozza a vérnyomást és az izomműködést. A D-vitamin szükséges ahhoz, hogy a szervezet fel tudja használni a magnéziumot.

K-vitamin
A K-vitamin elősegíti a véralvadást  és javítja a csontok egészségét. A D-vitamin és K-vitamin együtt fogyasztása a csontokat egészséges állapotban tartja. A D-vitamin és K-vitamin együttesen elősegíti, hogy a kalcium ne rakódjon le az artériákban, hanem a csontokba kerüljön.

Cink
A szervezetnek szüksége van kis mennyiségű ásványi cinkre, hogy egészségesek maradjon. A D-vitamin jelenléte nélkül a cink megváltoztathatja génexpresszió és megzavarja a  fontos élettani folyamatokat. A D-vitamin és a cink együtt megkönnyíti a kalcium felszívódását, az immunrendszeri T-sejtek aktivitását és a csontok egészségét.