A D-vitamin a mentális egészségre gyakorolt jótékony hatásairól

2015.12.07 11:55

A D-vitamin vagy közkeletű nevén a napfény vitamin fontos szerepet játszik az egészség megtartásában. Ez az egyetlen vitamin, amit a szervezet is képes szintetizálni a napsütés során. A kutatások arra utalnak, hogy a D-vitamin státusz és az alapvető kognitív funkciók, a hangulat, valamint az áltlaános mentális egészség között kapcsolat fedezhető fel. A D-vitamin aktív formájának ajánlott megfelelő beviele 5 mikrogramm a 31 és 50 éves kor közötti felnőttek esetében. 50 éves kor felett ez a mennyiség 10 mcg.


A D-vitamin és a kognitív teljesítmény
A D-vitamin egyre inkább összefügg a kognitív és mentális betegségekkel, különösen az idősek körében. A D-vitamin hiány azonban egyre gyakoribb az idősebb felnőtteknél. Több tanulmány is vizsgálta a vér D-vitamin szintjét és az alapvető kognitív funkciók közötti kapcsolatot és megállapították, hogy a D-vitamin szintje és a kognitív teljesítmény, a hangulat és a fizikai teljesítmény között szoros kapcsolat figyelhető meg.
  Egy kutatásban a résztvevők 58%-a szenvedett D-vitamin hiányban, ami nem meglepő, ez az arány van jelen általában is az emberi társadalomban. Az életkortól, az etnikai hovatartozástól és a nemektől függetlenül is megfigyelhető, hogy a D-vitamin hiány aktív hangulati zavarokat okoz. A D-vitamin hiányos csoportok szignifikánsan rosszabb eredményt érnek el a kognitív teszteken, így tehát le lehet vonni a következtetéseket, hogy a D-vitamin hiány hangulati anomáliákat okoz, miközben rontja a kognitív teljesítményt is.