A D-vitamin és a depresszió 1.

2015.08.26 10:15

A pszichiátria az orvostudomány egy olyan ága, ami mindent meg tud magyarázni, viszont nem képes semmit sem megjósolni. Nem tudják például, hogy kinél alakulhat ki a súlyos depresszió, a gyógymódokkal azonban pontosan tisztában vannak. Rengeteg vényköteles készítményt írnak fel, amelyek millióknak adnak reményt arra, hogy megszűnjenek a kegyetlen és meglehetősen zavaró tüneteik. Azonban esetenként bizonyos vitaminok és kiegészítők is segíthetnek, többek között például a D-vitamin.

A depresszió során leesik a D-vitamin szintje?
Hogy tovább fokozzuk a helyzetet, el kell mondani, hogy a D-vitamin hiány egyes esetekben depressziót okozhat, amit jól igazol az a tény, hogy a depresszió előfordulása igencsak megnövekdett az elmúlt évszázadban. Ez idő alatt az embereknél csökkent a napfénynek való kitettség a városiasodás, a környezetszennyezés, az iparosodás, az autózás, illetve a ruhák és a naptejek következtében. Ezen tényezők hatására ugyanis sokkal kevesebb UV sugár éri el a bőrfelületet, aminek következménye a D-vitamin hiány.
Ezek a tényezők tehát nagyban hozzájárulnak a depresszió kialakulásához is, amit Klerman és Weissman egy széleskörű kutatása is igen jól alátámaszt.

A depresszió a D-vitamin hiányából fakad?
A depresszió kialakulása társítható a D-vitamin hiányhoz, ugyanakkor az olyan problémák is okozhatják, mint például a szívbetegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a reumás ízületi gyulladás, a rák vagy az osteoporosis. Például erős összefüggést mutattak ki a szívbetegség és a depresszió között. Azonban fontos tisztázn, hogy ezeket az egyéb problémákat is gyakran okozza a D-vitamin hiánya, így végeredményben sok esetben visszavezethető a depresszió a D-vitamin elégtelen bevitelére.