A D-vitamin az antihisztaminnal mérsékli a csalánkiütéseket

2015.08.07 08:52

Egy kutatás azt talált, hogy  D-vitamin pótlás az antihisztaminnal és a kortioszteroiddal együtt használva megoldást jelenthet a krónikus csalánkiütés tüneteinek megszüntetésében.
A krónikus csalánkiütés vagy bőrreakció vörös vagy fehér viszkető csíkokat vagy foltokat eredményez a bőr egész felületén. Ahhoz, hogy ezek krónikussá váljanak a kiütéseknek hat héten át jelen kell lenni a bőrfelületen és előfordulhat az is, hogy csak hónapokkal vagy évekkel később húzódnak vissza. A krónikus csalánkiütés nagymértékben csökkenti az egyén életminőségét és  viszkető foltok rendkívüli módon zavarják őt a napi tevékenységében.
Az antihisztaminok és a szteroidok a betegség leggyakribb kezelési formái, de ezek nem mindig járnak sikerrel. Azonban azt is tudni kell, hogy a D-vitamin szintje és a különféle bőrbetegségek között is szoros kapcsolat áll fenn, így a kutatókat az érdekelte, hogy vajon van-e összefüggés a D-vitamin szintje és a krónikus csalánkiütés között. Egy nemrégiben készült tanulmányban a kutatók 192 beteget vizsgáltak három csoportban. Az első csoport csak D-vitamint kapott, a másodikat antihisztaminnak és szteroiddal kezeltek, a harmadikat pedig D-vitaminnal, antihisztaminnal és kortikoszteroiddal. A kutatók megállapították, hogy a betegség tünetei leginkább abban a csoportban csökkentek, ahol a kezelés kombinált volt.