A D-vitamin bevitele azok számára, akik allergiásak a halakra és a magvakra

2015.10.15 10:18

Ha nem fogyasztunk halat vagy magvakat, akkor más élelmiszereket kell keresni, amik segítségével biztosítható a megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitele a szervezetbe. Vagy dönthetünk a kiegészítők, kapszulák mellett is.
A D-vitamin legegyszerűbb pótlása nem más, mint az, ha a napsütéses napokon kint tartózkodunk a szabadban. Heti három alkalommal 10-15 perc UVB sugárzás elegendő a szervezet számára, hogy megtermelje a számára szükséges D-vitamint. A sötét bőrűeknek és az idősebbeknek ennél többre van szükségük, mivel szervezetük csak kevesebb napsugárzást képes egységnyi idő alatt befogadni, mint a fiatalok és világos bőrűek esetében. Ők azonban a tojás sárgájával, D-vitaminnal dúsított tejjel, zsíros halakkal stb. pótolhatják a hiányzó mennyiséget. De persze az étrendkiegészítők is igen hatásosak.

D-vitamin és egészség
A D-vitamin nélkülözhetetlen a testszámára, hogy a kalcium megfelelően hasznosulhasson és az normális szinten kerüljön a véráramba. A kalcium hozzájárul az erős csontokhoz és javítja az idegrendszer funkcióit. A D-vitamin ezenfelül koordinálja a sejtosztódást, megelőzi, hogy beteg sejtek alakuljanak ki. Ez a tápanyag javítja az immunrendszer működését és kialakítja a természetes védekezőrendszert egy-egy betegséggel szemben.
A D-vitamin mennyiségét nemzetközi egységekben vagy NE-ben határozzák meg. A csecsemők számára napi 400 NE D-vitamin szükséges, az egy éves gyermekeknél ez az érték 600 NE, ami 70 éves korig elegendőnek is bizonyul. Ezen a ponton 800 NE-re kell emelni az értéket.