Hogyan jutnak hozzá a kutyák a D-vitaminhoz?

2013.08.13 17:01

 

A napfény vitamin
Az emberek és a kutyák igen hasonló módon állítják elő a D-vitamint. Ez a természetes folyamat mindkét élőlénynél a napfény segítségével kezdődik. Az ultraibolya sugárzás fizikai választ indít be a kutya testén, éppen ezért ezeknek az állatoknak természetes igényük a napfényen tartózkodni. Már napi 20 perc napon tartózkodással felszív annyi ultraibolya sugárzást, ami elegendő a szükséges mennyiségű D-vitamin előállításához.

Hogyan működik?
A nap által küldött ultraibolya sugarakat a kutya bundájába jutnak, ott a koleszterinnel reakcióba lépnek. A koleszterin a napfény hatására kolekalciferollá, vagy D3-vitaminná alakul. A D-vitamin vitamin a kutya bőrfelületében matad. Amikor tehát a kutya nyalogatja magát, akkor jut be a szervezetébe a D3-vitamin. Ezt a hormonális anyagot a kutya bundája 15 perc alatt képes előállítani.

Figyelmeztetések
Különös figyelmet kell fordítnaunk a kutyánkra, amikor közvetlen napfény éri. Heti néhányszor 15-20 perc alatt elegendő mennyiségű D-vitamint termel a szervezete, így nem kell egész nap a tűző napon tartani a kutyánkat, mert az sem tesz jót neki. Ha sokat tartózkodik a napon, akkor is mindig biztosítsuk számára a bő folyadékpótlást. A rövid orrú kutyák még érzékenyebbek a napfényre, könnyen hőgutát kapnak, ezért velük fokozottan vigyázzunk. Persze a hosszú orrú kutyák is egy idő után rosszul lesznek a napon.