Hogyan juthatok hozzá a szükséges D-vitaminhoz?

2013.11.27 10:52

1. Napozással

Ez egy igen jó módszer, hiszen nem kell más tenni, mint elegendő időt tölteni a napon. Azonban fontos tudni, hogy a bőrünk csak úgy képes előállítani a szükséges D-vitamint ha eleget tartózkodunk a napon. Azonban a 21. században ez csak nehézkesen megoldható, hiszen még nyáron is nagyon sokat töltünk a zárt falak között, a munkahelyünkön stb.

2. Kiegészítőkkel
A D-vitamin pótlásának ez a lejgobb módja, hiszen így minden egyes nap hozzájuhatunk a szükséges D-vitamin mennyiséghez, ráadásul minden nap ugyanannyihoz, aminek köszönhetően a szervezetünk jobban képes feldolgozni ezt a vitamint.

3. Diétával
Sajnos csak kevés ételben és kis mennyiségben fordul elő a D-vitamin, így szinte lehetetlen, hogy a napi szükségletet teljes mértékben a táplálkozás segítségével fedezzük. Azonban vannak tényleg olyan élelmiszerek, amikben viszonylag sok D-vitamin van. Ezek a következők: zsíros halak, marhamáj, tojás sárgája, D-vitaminnak dúsított tej és narancslé, dúsított gabonafélék, csecsemő formulák. Persze ezek mellett még szükség lehet a kiegészítőkre vagy a napozásra is.

Napozzak vagy kiegészítőket szedjek inkább?
A D-vitamin Tanács a kiegészítők mellett voksol, hiszen ezeket akkor is tudjuk szedni, ha nem jutunk elegendő napfényhez. A legtöbb ember hétköznap a munkája miatt csak kevés napfényhez jut, ezért nagyon fontos a kiegészítők szedése még a nyári hónapokban is.