D-vitamin hiányom van?

2013.12.05 08:31

Az emberek számos ok miatt nem juthatnak hozzá elég, az egészségükhöz szükséges D-vitaminhoz. Ilyenkor alakul ki az úgynevezett D-vitamin hiány. Tehát lehet, hogy kapunk elég D-vitamint, ha:
-Nem tartózkodunk eleget a napfényen. Általában a szervezet képes annyi D-vitamint előállítani, amennyire szükség van, ha a csupasz bőrünket kitesszük a napsugárzásnak. Azonban sokan nem jutnak hozzá a szükséges napfényhez, mivel nem töltenek sok időt a szabadban és ha mégis, akkor is fényvédővel kenik magukat.
-Nem szedünk D-vitamin kiegészítőket. Nagyon nehéz a D-vitamint csupán az étrendi forrásokból pótolni. A szervezetnek ráadásul még több D-vitaminra van szüksége, ha túlsúlyosak vagy terhesek vagyunk.

Bizonyos embericsoportokat jobban érint a D-vitamin hiány
-Az embereket, akiknek sötét a bőrük. Minél sötétebb ugyanis az ember bőre, annál kevésbé képes felvenni az UV suagarak, így annál kevesebb D-vitamint képes szintetizálni. Így tehát a sötét bőrű embereknél gyakrabban fordul elő a D-vitamin hiány.
-Az emberek, akik nagyon sok időt töltenek bent, zárt térben a nap folyamán. Például, ha helyhez kötött munkát vagy éjszakai munkát végez az illető.
-Az emberek, akik még a  meleg napfényben is teljesen felöltöznek vagy fényvédőt viselnek. Ilyenkor a bőrfelületet ruha vagy krém borítja, ami gátolja az UV sugarak bejutását a bőr alá.
-Az emberek, akik a világ északi részein élnek. Itt kevesebb a napsütéses órák száma, ezért a D-vitamin hiány is gyakoribb.
-Az idős embereknek vékonyabb a bőrük, mint a fiataloknak és ez azt jelenti, hogy nem termel annyi D-vitamint.
-A terhes, elhízott nők esetében is gyakoribb a D-vitamin hiány.