A mellrák és a D-vitamin 1. - mit mondanak a kutatások?

2014.02.05 08:40

A kutatások egyértelműen megállapították, hogy szoros kapcsolat van a mellrák és a D-vitamin szintje között, tehát ez a vitamin fontos szerepet játszik a mellrák megelőzésében és kezelésében is.
Számos tanulmány igazolta már, hogy a mellrákos nők szervezetében alacsonyabb a D-vitamin szint, így következtethető, hogy a D-vitaminnal csökkenthető a mellrák kialakulási esélye. Egyes kutatások arra is rávilágítottak, hogy azoknál a menopauzás nőknél, akik nem kaptak rendszeresen nagyobb dózisú D-vitamint, nagyobb valószínűséggel alakul ki mellrák, nagyobb valószínűséggel lesz súlyos ez az állapot és a kiújulásra is több esély van, mint azoknál a nőknél, akik a klimax bekövetkeztével megemelték a D-vitamin bevitelt. Ebből egyértelműen látszik, hogy azoknál a nőknél, akiknek magasabb a vérükben a D-vitamin koncentrációja, kisebb eséllyel alakul ki a mellrák, ám ha mégis megtörténik, akkor az kisebb eséllyel fog tovább terjedni vagy halálossá válni.
A D-vitamin tehát nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy megelőzzük vagy kezeljük az emlődaganatokat. Persze természetesen a D-vitamin önmagában nem képes a mellrák kialakulását elősegíteni, de a kockázati tényezőket jelentősen csökkentheti. Így tehát érdemes rendszeresen szedni D-vitaminos kiegészítőket, még akkor is, ha kicsi az esélyünk erre a betegségre.