A bőrtípus is befolyásolja a D-vitamin mennyiségét

2013.10.31 18:40

A melanin olyan anyag, ami befolyásolja, hogy a bőrünk színe sötét lesz-e vagy világos. Azonban a melanin mennyisége befolyásolja azt is, hogy a bőrünk mennyi D-vitamint képes szintetizálni.
A melanin védi a bőr károsodását a túl sok UVB sugárzástól, ugyanakkor meg is akadályozza, hogy a D-vitamin termelődjön a bőrbe. Ennek oka, hogy a sötétebb bőrű embereknek több napozásra van szükségük, hogy  ugyananyi D-vitaminhzo juttassuk a szervezetünket.
Hat fő bőrtípus létezik, amik közül van olyan, ami jobban képes felvenni a napfényt és van olyan, ami rosszabbul. A legjobban a fehér bőrű, kék szemű, szőke hajú emberek veszik fel a napfényt (mindig leég, sosem barnul), a legkevésbé pedig a barna, sötétbarna és a fekete bőrű emberek, akik könnyen barnulnak és csak ritkán égnek le.

A bőrtípus mellett a D-vitamin mennyiségét nagymértékben befolyásolja a napszak, az éghajlat, az életkor. Az idősebbek, az északi országokban élők kevesebb D-vitamint képesek szintetizálni. E sok tényező miatt igen nehéz pontosan meghatározni, hogy mennyi időt kell naponta a napon tölteni ahhoz, hogy elegendő D-vitaminhoz jussunk. Például ha valaki Miamiban él és bőrtípusa 3-as, akkor 6 perc napozás alatt körülbelül 1000 NE D-vitamint képes szintetizálni a szervezete (télen 15 perc alatt ugyanennyit). Az ötös bőrtípus esetében körülbelül 15 perc kell a nyári napon és 30 a télin ugyanennyi D-vitaminhoz.