Milyen előnyei vannak, ha a joghurtomat D-vitaminnal dúsítom?

2013.03.06 17:51

A D-vitamin napfény vitaminként is ismert és köztudott róla, hogy elengedhetetlen a kalcium megfelelő felszívódásához. Napozás segítségével, bizonyos élelmiszerek fogyasztásával és kiegészítőkkel lehet pótolni a szervezetben. Érdemes néhány élelmiszert D-vitaminnal dúsítani, hogy fokozzuk a bevitelét. A D-vitaminnal dúsított joghurt számos egészségügyi előnyt kínál, így érdemes beilleszteni a napi étrendbe.

Növeli a kalcium felszívódását
A D-vitamin elengedhetetlen ahhoz, hogy a szervezet megfelelően elnyelje a kalciumot. A kalcium feladata pedig nem más, mint hogy fokozza a csontok növekedését, a csontsejtek regenerálódását és megerősítse azokat. A D-vitamin nélkül olyan betegségek alakulhatnak ki, mint az angolkór, a csontlágyulás vagy a gyakori csonttörések. A D-vitaminnal dúsított joghurttal csontjaink erősek és szilárdak maradnak.

Egy előnyös kombináció
A joghurt nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, ezt pedig D-vitaminnal kiegészítve egy igen előnyös kombinációhoz jutunk, hiszen nemcsak a kalciumot fogyasztjuk el megfelelő mennyiségben, hanem a D-vitamin által azt is biztosítjuk, hogy megfelelően hasznosulhasson a szervezetben.

További előnyök
A D-vitamin és a kalcium együttes bevitelével csökkenthető a rák kialakulásának esélye. Egy 2007-es tanulmány szerint a posztmenopauzában levő nők esetében a rák kialakulásának esélye 60%-kal csökkenthető.
A magas D-vitamin szint képes a cukorbetegséget is megelőzni, állítja egy 2006-os tanulmány.