Hogyan kezeljük a D-vitamin mérgezést?

2013.09.05 16:18

A D-vitamin toxicitás egy komoly, bár ritka állapot, aminek következtében kalcium halmozódik fel a vérben. Ezt az állapotot hypercalcaemiának nevezetik, aminek tünetei lehetnek akutak vagy krónikusak, szerencsére azonban a D-vitamin toxicitás jól kezelhetó.

A D-vitamin mérgezés okai
A D-vitamint legtöbbször a napfény segítségével állítja elő a szervezet. Ez a legtöbbször elegendő szokott lenni a szervezetnek, azonban sokan nagy dózisú D-vitamin kiegészítőket is szednek naponta. Így azonban könnyen előfordul a túladagolás veszélye, mivel ha túladagolják, akkor a D-vitamin felhalmozódik a szervezetben és így mérgező lehet.

Kezelés
A Mayo Klinika kutatói állítják, hogy a D-vitamin mérgezés leküzdésére az első lépés a kiegészítők szedésének abbahagyása, a kalciumfogyasztás korlátozása és a test hidratálása, amit sokszor elég folyadékpótlással elvégezni, ám súlyos esetben infúzióra is szükség lehet. bizonyos gyógyszerekkel is le lehet küzdeni a D-vitamin toxicitást.

Probléma
A D-vitamin mérgezés általában akkor fordul elő, ha az adott személynél korábban már diagnosztizáltak máj- vagy vesebetegséget. Náluk gyakoribb lehet a D-vitamin mérgezés.

Tünetek
A D-vitamin toxicitás leggyakoribb tünetei a hányinger, hányás és székrekedés. Az étvágycsökkenés is lehet tünet. A súlyosabb tünetek közé tartozik a zavartság, a vesekő, a szív problémák és a ritmus rendellenességek.