Az asztma és a D-vitamin 1.

2014.01.08 16:05

Az orvosok nem tudják megmondani pontosan, hogy mi okozza az asztmát, de az bizonyos, hogy az 1960-as években igencsak megszaporodott e tüdőbetegek száma. Ez a növekedés pedig túl nagy volt ahhoz, hogy az asztmáért egyedül a genetikát tehessük felelőssé. Tehát a tudósok úgy vélik, hogy az asztma kialakulásáért nagymértékben felelőssé tehetőek az étrendi változások, a viselkedési szokások és a környezet átalakulása. Néhányan úgy gondolják, hogy a napfény és a D-vitamin hiánya is okozhat asztmát bizonyos esetekben.
A szakértők feltételezik, hogy ha a terhesség alatt az anya nagy dózisban szedne D-vitamint, akkor a születendő gyermeknél kisebb eséllyel alakulna ki asztma. Tanulmányok bizonyították, hogy ha az anyának magas volt a D-vitamin szintje a vérben, akkor a gyermeknél kisebb eséllyel jelentkeztek az asztmás tüneteket. Más kutatások pedig megállapították, hogy ha a gyermek elegendő D-vitamint kap 0-3 éves kora között, akkor szintén nem fog később kialakulni nála ez a betegség.
Ezenfelül az is bizonyos, hogy ha megfelelő dózisban kap egy asztmás D-vitamint, akkor a tünetei enyhíthetőek és ritkábban fog szenvedni az asztmás rohamtól. Sok esetben a D-vitamin ugyanolyan hatással bírhat, mint az inhalátorok. Egy vizsgálat megállapította, hogy azoknál a gyerekeknél, akik naponta 500 NE D-vitamint kaptak, kevesebb volt az asztmás rohamok száma, mint azoknál, akik budezonidot kaptak.