Az alacsony D-vitaminszint és az 1-es típusú diabétesz kapcsolata a gyerekeknél

2014.03.24 09:15

Németországi kutatók azt találták, hogy a D-vitamin hiány szorosan hozzákapcsolódik az antitestek jelenlétéhez a gyermekek szervezetében. A kutatók megállapították, hogy a D-vitamin hiány fokozhatja az 1-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét a kicsikben.
Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, amelyben az immunrendszer tévedésből megtámadja a szervezet saját béta-sejteit és megakadályozza, hogy a hasnyálmirigy inzulint állítson elő. Az inzulin pedig nagyon fontos a glükóz energiává alakításávan, amire a szervezetnek nagy szüksége van a fennmaradáshoz.
A prediabétesz egy olyan állapot, ami az 1-es típusú cukorbetegség beállta előtt jelentkezik. A prediabétesz során már el kezdtek fejlődni az antitestek, amik a hasnyálmirigy károsodását eredményezték. A gyerekeknél ez az állapot néhány hónapon keresztül egészen évtizedekig is eltarthat.
A D-vitamin szorosan összefüggésbe hozható az autoimmun betegségekkel, így az 1-es típusú cukorbetegséggel is. A kutatások azt mutatják, hogy az alacsony D-vitamin bevitel a terhesség alatt növeli az egyes típusú cukorbetegség kialakulási kockázatát az utódoknál és az alacsony d-vitamin bevitel gyermekkorban is növeli ennek kockázatát. Éppen ezért nagyon fontos a d-vitamin pótlása nemcsak a terhesség alatt, hanem kisgyermekkorban is, mivel így számos betegség mellett a diabétesz is kikerülhetőnek tűnik.