A Parkinson-kór és a D-vitamin

2013.08.01 12:21

A Parkinson-kór sokkal elterjedtebb lett az utóbbi években. Azok számára, akiknek szerettük ebben a betegségben szenved, azoknak meglehetősen nehéz az életük. A Parkinson-kór éveken át megkeresítheti a beteg és környezete életét. A legsúlyosabb esetekben a beteg mentális állapota is sokat romlik. A betegség lefolyása persze egyénenként változik, mégis nagyon fontos, hogy igyekezzünk, hogy a beteg számára a lehető legtöbb módon biztosítsuk a jó életminőséget.

Nagyon sok olyan kutatást végeztek az utóbbi években, amikből kiderült, hogy a D3-vitamin nagyon sok neuromuszkuláris betegséget idézhet elő, beleértve az MS-t, a  fibromyalgiát, reumát, csípő fájdalmat, a lupust és természetesen, Parkinson-kórt is. Ha a D-vitamin szintje alacsony a vérben, akkor nemcsak az izmok működnek rosszul és nemcsak a csontok egészsége romlik le, hanem az idegek működése is sérül. Számos vizsgálat megerősítette, hogy az alacsony D-vitamin szint a szervezetben számos neurológiai betegséggel összefügg.

Sajnos azt a kutatóknak még nem sikerült megállapítaniuk, hogy mi az a D-vitamin szint, ami során már jelentkeznek a neurológiai problémák. De a legfrissebb eredmények szerint nagyon fontos lenne a minimum ajánlott D-vitamin mennyiségét is fentebb tolni. Betegség esetében pedig sokkal nagyobb dózisra van szükség: a Parkinson-kóros páciensek több ezer NE D-vitamint is szedhetnek naponta.