A D3-vitamin előnyei

2013.05.10 09:19

A D3-vitamin egy olyan zsírban oldódó vitamin, aminek számos esszenciális funkciója van a szervezetben, többek között az immunrendszer és a csontok egészségét befolyásolja. A D-vitaminnak egyébként két formája van, az ergokalciferol vagy D2-vitamin és a kolekalciferol, ami maga a D3-vitamin. A D3-vitamin sokkal hatékonyabb, mint a D2-vitamin. A D3-vitamin hasznos lehet az olyan betegségek megelőzésében, mint a csontritkulás vagy a rák.
A D3-vitamin a bőrben szintetizálódik ultraibolya sugárzás hatására. Ez az anyag megtalálható az olyan állati ételekben is, mint a lazac, a makréla, a herin, a tonhal, a tojás és az állati tejtermékek. A D3-vitamin kiegészítő formájában is elérhető, azonban ezek túladagolása során olyan mellékhatások keletkezhetnek, mint a hasmenés, az étvágytalanság, a fogyás, a szemfájdalom és a fém íz a szájban.

Rák
Egy 2007-es tanulmány szerint a kalcium és a D3-vitamin fogyasztása csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. E kiegészítőkkel jelentősen csökkenthető a rák kockázata a posztmenopauzális nők esetében is.

Csontlágyulás
Egy 2006-os kutatás szerint a D3-vitamin kiegészítők segítzségével nagy arányban lehetett csökkenteni a csípő és egyéb töréseket az egészséges posztmenopauzális nők esetében. A vizsgálatban 50 és 79 év közötti nőket vizsgáltak, akik naponta 1000 mg kalciumot és 400 NE D3-vitamint szedtek (vagy placebot kaptak) 7 éven át. Ezek a kiegészítők nagymértékben javították a csontsűrűséget.

Osteoporosis
A D3-vitamin fokozza a kalcium felszívódását, ami elengedhetetlen az erős csontokhoz. A D3-vitamin és kalcium kiegészítők együttes szedésével tehát csökkenthető a csontvesztés és megelőzhető a csontritkulás.