A D-vitamin szerepe a kalcium felszívódásában

2013.07.15 11:51

Lehet, hogy elegendő kalciumot szedünk, ám mégis hiánytüneteket tapasztalunk. Valószínűleg nem a kalcium mennyiségével van a gond, hanem azzal, hogy nem képes megfelelően hasznosulni, mivel a D-vitamin szintje a szervezetünkben meglehetősen alacsony. Ha nem jutunk hozzá a megfelelő D-vitaminhoz, akkor a kalcium nem jut be a csontokba, így fennáll a csontritkulás veszélye is.

A kalcium funkciói
A kalcium túlnyomó mennyisége a szervezetben a fogakban és a csontokban található meg, ahol alátámasztást nyújt. A maradék mennyiség folyamatosan kering a vérben, ahol segít szabályozni a véredény összehúzódásokat, az idegi impulzusokat, az izmok és a hormonok működését. A kalcium képes csökkenteni a rák és a magas vérnyomás kialakulásának esélyét, valamint a premenstruációs szindróma tüneteit.

A D-vitamin funkciói
Amellett, hogy segít fenntartani a kalcium szintjét a vérben, a D-vitamin fokozza az izomösszehúzódásokat, az ingerület-átvitelben segít, támogatja az immunrendszer működését. Ez a tápanyag tehát nagyon fontos, de jó hír, hogy a szervezet is képes szintetizálni napfény hatására. A D-vitamin segít megakadályozni a vastagbél-, a prosztata- és a mellrák kialakulását is.

A D-vitamin és a kalcium felszívódása
A D-vitamin befolyásolja a normális kalciumszintet is. Fokozza e vegyület hasznosulását és segíti a kalcium beépülését a csontokba.