A D-vitamin és más vitaminok 1.

2013.10.08 16:15

A vitaminok és ásványi anyagok munkája a szervezetben összekapcsolódik: vannak olyan vegyületek, amik együtt fejtik ki a hatásukat. A D-vitamin felszívódása is függ néhány vitamintól és ásványi anyagtól, de ez a vitamin hozzájárul bizonyos vegyületek hasznosulásához is. Ezeket kofaktoroknak nevezzük.
Ahhoz, hogy a legtöbbet hozhassuk ki a D-vitaminból, szükség van más kofaktorokra is. A D-vitamin számos kofaktorja van, a legfontosabbak a következők: magnézium, K-vitamin, cink, bór, A-vitamin. Az orvosok és tudósok még mindig dolgoznak azon, hogy teljes mértékben megértsék, hogy a különböző vitaminok és ásványi anyagok mi módon működnek együtt a szervezetben és ez hogyan befolyásolja az egészségünket.

A-vitamin
A szervezetnek szüksége van A-vitaminra a jó látáshoz, a fertőzések leküzdésében és a bőr és nyálkahártya egészségének megőrzésében. Az A-vitaminnak fontos szerepe van a sejtek regenerálódásában és termelődésében, ezért többek között létfontosságú az anyaméhben fejlődő magzat számára is.
Az A-vitaminnak két fő típusa van. A béta-karotin, amit az élénk színű gyümölcsökben és zöldségekben (sárgarépa, sütőtök, sárgabarack, mangó, leveles zöldségek) találunk meg, míg a retinol leginkább a belsőségekben (máj, vese), a tejtermékekben (vaj, sajt, tej) van jelen. Mindkettő A-vitamint kiegészítő formájában is be lehet szerezni. Azonban ez nem ajánlott, mivel zsírban oldódó vitaminról van szó, ezért könnyen túl lehet adagolni. Ne lépjük túl tehát a napi adagot.
Az A-vitamin kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, így ha valamilyen szintetikus készítményt szedünk, akkor fontos, hogy konzultáljnk orvosunkkal, mielőtt rendszeresen el kezdjük szedni valamelyik A-vitamint.
Az A-vitamin és a D-vitamin együtt befolyásolja a genetikai kód kialakulását is. Ha nincs elég A-vitamin a szervzetünkben, akkor a D-vitamin nem tudja ezt a funkciót megfelelően ellátni. Másrészt több kutatás is igazolta, hogy ha túl so ka szervrzetben az A-vitamin, akkor a D-vitamin nem működik olyan jól.
A kutatók úgy gondolják, hogy egy kiegyensúlyozott étrenddel bizotsítjuk a számunkra zükséges A-vitamint, így nem kell kiegészítők formájában is pótolni.