A D-vitamin és az egyes típusú cukorbetegség kapcsolata 1.

2014.05.13 15:06

-Egy 2001-ben végzett tanulmány több, mint 10.000 gyermeket vizsgált és több éven át követte őket. A kutatás végén megállapították, hogy azoknál a gyerekeknél, akik D-vitamin kiegészítést kaptak, sokkal kisebb eséllyel alakult ki az egyes típusú cukorbetegség, mint azoknál, akiknek kevés volt a vérükben a D-vitamin. A kutatók azt találták:

-Azoknál a gyermekeknél, akik rendszeresn szedtek D-vitamin kiegészítőket, sokkal kisebb eséllyel alakult ki egyes típusú diabétesz, mint azoknál, akik nem kaptak ilyen kiegészítőket.
-A gyerekek, akik rendszeresen vettek D-vitamin kiegészítőket, a napi adag mennyiségben, akkor 80%-kal kisebb eséllyel alakul ki náluk az egyes típusú diabétesz.
-Ha a gyerekek első életévükben nagy dózisú D-vitamint kapnak, akkor megelőzhető náluk ez az autoimmun betegség.

-Egy másik vizsgálatban arra keresték a választ, hogy a D-vitamin milyen hatással van a béta-sejtekre, amelyek az inzulin termelésért is felelősek. A kutatók véletlenszerűen választottak felnőtteket, akiknél nemrégen diagnosztizálták az egyes típusú diabéteszt. Ők naponta kaptak 1000 NE D-vitamint vagy placebot. A kutatók két évig vizsgálták őket és megállapították, hogy a D-vitain nagy dózisban képes jótékonyan befolyásolni a béta-sejtek működését, ami úgy tűnik, hogy jó hatással van az egyes típusú diabétesz kezelésében.

Tehát a megelőzésben és a kezelésben is fontos szerepe van a D-vitaminnak.