A D-vitamin és a gyulladások

2013.06.25 12:06

A gyulladás az egy olyan folyamat, ami során a fehérvérsejtek megpróbálják megvédeni a szervezetet a káros ingerektől, a sérült sejtektől, az irritáló vagy mérgező anyagoktól és ennek következtében egy testi, szöveti duzzanat alakul ki, ami sokszor párosul az ízületek fájdalmával vagy influenza-szerű tünetekkel. A D-vitamin egyfajta prohormon, amit a szervezet is képes szintetizálni és fontos szerepe van abban, hogy a szervezet hamarabb leküzdje a krónikus gyulladásokat és az ízületi problémákat.

Hogya működik a D-vitamin?
Ha a szervezetben megfelelő mennyiségben találkozunk a D-vitaminnal, akkor jóval ritkábban jelentkeznek a gyulladások. A D-vitamin negatívan befolyásolja az immunválasz elnyomásával a tumor nekrózis faktor-alfa vagy TNF-alfa és a leukocite telomer vagy LTL aktivitását, amik képesek növeéni a szervezet gyulladásos választait. Vagyis a D-vitaminnal csökkenthetőek a szervezetben a gyulladások.

Kutatás
Egy 2004-es kutatás igazolta, hogy akik rendszeresen fogyasztanak D-vitamin kicsi koruktól kezdve, azoknál ritkábban alakulnak ki a későbbiekben ízületi gyulladások, mint azok esetében, akik soha nem fogyasztanak D-vitamint. A D-vitamin tehát csökkenti a krónikus gyulladásos állapotok kialakulásának kockázatát is. EHhez azonban naponta körülbelül 700 NE D-vitamin kell bevinnünk a szervezetbe.