A D-vitamin előnyei a sportolók számára

2013.03.27 13:03

 

A komoly sportolók pontosan tudják, hogy milyen fontos a megfelelő táplálkozás, nemcsak a csúcsteljesítmény eléréséhez, hanem az egészségük megőrzéséhez. Persze a téli hónapokban igazi kihívás D-vitaminhoz jutni, mivel jóval kevesebbet süt a nap. Persze jónéhány élelmiszer is tartalmaz D-vitamint, de a nap UVB sugarai hatására nagyobb mennyiségű D-vitamint képes szintetizálni a szervezetünk.

Csontok erőssége
A D-vitamin segít szabályozni a csontok szilárdságát. A sportolók számára a csontok szilárdsága rnedkívül fontos, mert a legtöbb edzés nagy teherbírást igényel. A szervezetnek az edzések során el kell viselniük saját súlyát, ami erős csontok nélkül lehetetlen. A D-vitamin segít a szervezet számára a kalcium és a foszfor felszívásában és e két ásványi anyag így képes beépülni a csontokba és megerősíteni azokat.

Egyensúly
A sportteljesítmény egyik legfontosabb összetevője az egyensúly, ami a D-vitamin hiány következtében veszélybe kerülhet. A senior sportolóknak és a nem-edzésben levőknek különösen vigyázniuk kell. A kutatások azt mutatják, hogy a növekvő D-vitamin bevitel mintegy 22%-kal csökkenti az egyensúlyi problémákat.

Immunitás
Az atlétáknak nemcsak azért kell tápanyagban gazdag ételeket fogyasztaniuk, hogy növeljék energiájukat, hanem, hogy megerősítsék immunrendszerüket is. A szervezet sportolás közben a bevitt vitaminokra és ásványi anyagokra támaszkodik. A D-vitamin hiányában megduzzadnak az ízületek, autoimmun betegségek alakulhatnak ki és más krónikus betegségek is jelentkezhetnek.