A D-vitamin csökkenti a tüdőrák kockázatát

2015.06.02 17:13

Egy új meta-elemzés azt sugallja, hogy a magas D-vitamin szint képes csökkenteni a tüdőrák kockázatát. Kutatások bizonyították, hogy a D-vitamin véd a rákkal szemben az antiproliferatív hatásain keresztül, illetve azért, mert képes elindítani a rákos sejtek apoptóziást, vagyis programozott sejhalálást. Egyelőre azonban kevés kutatás foglalkozott a D-vitamin és a tüdőrák kapcsolatával.
Az állatkísérletek az találták, hogy a D-vitamin gátolja a rák terjedését a tüdőből a más szervek felé. Több tanulmány van, ami megvizsgálta, hogy a D-vitamin képes csökkenteni a tüdőrák kockázatát, illetve, minimalizálni a rák szaporodását.
A mostani vizsgált pedig azt tisztázta, hogy pontosan milyen kapcsolat van a D-vitamin és a tüdőrák között. A közelmúltban 12 vizsgált meta-analízisét folytatták le 288.778 személyen. A kutatók megállapították, hogy a magas D-vitamin szint esetében 16%-kal csökkent a kockázata a fejlődő tüdőráknak. A legmagasabb D-vitamin szinttel bíró személyek esetében 17%-kal kisebb volt a tüdőrák kialakulásának esélye, mint azoknál, akiknek legalacsonyabb volt a D-vitamin szintje. Tehát a D-vitamin egyértelműen képes csökkenteni a tüdőrák megjelenését.
Azonban a metaanalízisen túl szükség van még további vizsgálatokra, melyek ezeket az eredményeket képesek alátámasztani, megerősíteni, illetve ha szükséges, akkor információkkal kiegészíteni.